Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tre frågor är lika starka"

/

Carl Schlyter står på första plats på Miljöpartiets lista i valet till Europaparlamentet 7 juni. Han är 41 år, har tre barn och bor i Linköping. Är utbildad kemiingenjör och är ledamot av parlamentet i dag.

Annons

– När jag gjorde mitt examensarbete på en soptipp i Brasilien förstod jag att man inte löser miljöproblemen med bara teknik. Då läste jag Miljöpartiets partiprogram, säger Carl Schlyter.

– Jag har tre frågor som jag inte kan rangordna. Det är en globalt rättvis klimatpolitik, rätten till lokalproducerad mat och integritetsskyddet.

– Som enskild parlamentariker har jag mycket större makt än de som sitter i riksdagen. Fem gånger har jag varit ansvarig för hela parlamentet och över 40 gånger för den gröna gruppen. Då är jag med och utformar formuleringarna i besluten.

– För att 60-70 procent av besluten som fattas påverkar vår vardag. Det är till exempel hur backspeglarna på bilar ska se ut och hur energieffektiva fordonen behöver vara. EU bestämmer över mycket, till viss del för mycket detaljer som egentligen inte är politik.

Mer läsning

Annons