Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre fyrverkeridagar om året

Nu kan Hofors hundägare och gamla pusta ut inför helgerna. Kommunen begränsar användandet av smällare och fyrverkerier till tre dagar om året. Dessutom är det alltid förbjudet att använda pyroteknik nära de centrala äldreboendena.

Annons

Enligt de nya reglerna får fyrverkerier, smällare och andra pyrotekniska varor bara användas på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton i Hofors centralort. Användningen tillåts även fram till klockan 03.00 följande dag.


Susanne Kähkönen som bor centralt har två Jämthundar, en liknande ras som gråhunden Cavat från Sandviken som förra året stressades till döds efter ett veckolångt skjutande med raketer runt nyår.
– Jag tycker det är bra att det begränsas till nyåret, annars brukar det ju skjutas både dagarna före och efter, säger hon.


Hennes äldsta hund som är 2,5 år gammal är tränad jakthund och han är därför inte skotträdd, men han tycker ändå väldigt illa om raketer.
– Det är just att det blir så intensivt och min teori är att det inte handlar om själva smällen, utan tjutet också. Hundar har ju så bra hörsel så det är inte så konstigt att de påverkas.


Kähkönens andra hund är bara en sju månader gammal valp och han har inte hunnit pröva på något nyårsfirande än.
– Vi får se hur han reagerar, förhoppningsvis blir inte heller han vettskrämd, men jag känner till hundar som blir det. Då tvingas ägaren åka bort.


I de nya ordningsföreskrifter som antogs av kommunfullmäktige i slutet av november har även hänsyn tagits till kommunens äldre. Bland annat är det helt förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Hesselgrenska avdelningarna, Persgården och Spelmannen.
– Det är avståndsmarkeringar med tanken att man inte ska skrämmas. Och skjuts det på andra tider än vid de traditionella helgerna kanske de gamla kan tro att det beskjutningar, säger socialnämndens ordförande, Diana Blomgren, s.

Det är även helt förbjudet att använda pyrotekniska varor på offentlig plats inomhus. Men polismyndigheten kan medge dispens för användning av pyroteknik inomhus vid speciella tillställningar, till exempel effekter vid teaterföreställning eller diskotek.