Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre kronor seglar för miljön

Läget är kritiskt för Östersjön. Gifter från vanliga hushåll tar död på djur och växter.
Briggen Tre kronor seglar för att rädda Östersjön.

Briggen Tre kronor af Stockholm lade till i Gävle vid Alderholmsbron i lördags. Det var det sista stoppet på årets turné efter norrlandskusten.

Under dagen kunde Gävleborna kliva ombord på briggen och se sig runt. Det var också möjligt att följa med på en middagssegling eller en tvådagarssegling till skeppets nästa anhalt - Oxelösund.

Men den ståtliga båten vars design är inspirerad av skepp från 1800-talet är egentligen bara ett dragplåster för att locka folk till organisationen Hållbara havs miljöutställning "Etta med kök".

– Att åka runt med en container är inte så lockande. Då är det bättre att komma med en båt, säger Allan Palmer, kapten på Tre kronor.

Läget i Östersjön är kritiskt. Torskbeståndet har minskat, algblomningen ökat och bottnarna dör på grund av syrebrist.

Till stor del beror det på att vi i vårt dagliga liv släpper ifrån oss avfall bland annat i form av plaster, kemikalier och läkemedel.

I en container på kajen har Hållbara hav inrett en etta med kök där besökarna får information om vad de kan göra för att minska giftutsläppen från plaster, kemikalier, teknik och mediciner i Östersjön.

– Vi ger små vett- och etikettips som kan användas i vardagen. Man ska undvika teflon. Värma maten i mikron på en tallrik och inte i matlådan, tvätta med full maskin och lämna tillbaka läkemedel till apoteken, säger Ellinor Fredriksson på Hållbara havs miljöutställning.

På väggen i den lilla enrummaren sitter en vers: "4,5,1 och 2, resten giftigt, låt dem gå".

– Det handlar om vilka plaster man kan använda. Plast är märkt från ett till sju. Man ska undvika giftiga plaster, säger Ellinor Fredriksson.

När briggen Tre kronor lämnade kajen i Gävle var det slut på Hållbara havs kampanj för den här gången. Nästa år seglar båten ut med samma uppgift - att sätta fokus på förgiftningen av Östersjön.

– Nu ska vi till Oxelösund och jobba med ett teknikföretag som ska ta upp bottensediment och se om det går att röka till biogas, säger kaptenen Allan Palmer.

Ännu ett uppdrag i miljöns tjänst.