Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre punkter för Gävles nya styre

Nytt år innebär nytt styre i Gävle kommun. Något som kommer att ställa en hel del till sin spets. För det finns vissa punkter som det borgerliga styret bör fundera lite extra över.

För det första: centrumplanen. Redan under valet lovade alliansen att de skulle riva upp centrumplanen om de vann. Totalt har de rödgröna avsatt 80 miljoner kronor till upprustning av Gävles centrum. Planen var bland annat att rusta upp Rådhustorget med tillhörande skridskobana, bygga tillgängliga kajer längs Gavleån och fixa till Slottstorget.

Men alliansen säger alltså stopp. I stället säger de borgerliga att de tänker ta ett "nytt grepp" på hela centrum. Än så länge har det främst handlat om att göra Drottninggatan till en "paradgata", vad det nu är.

Här bör vi inse att utredningar och arkitektförslag kostar en hel del. Inte bara i tid. Kommunen har alltså redan lagt ned en rejäl summa på centrumplanen. Pengar man inte kommer att få igen. Hanteringen av centrumplanen är inte på något sätt en fråga där alliansen imponerar.

För det andra: stödet till nätverket Future Position X (FPX).

FPX stödjer nya och befintliga företag som sysslar med geografisk informationsteknik, GIS. Ett område där Gävle tillhör toppskiktet i Europa. FPX har sökt medel till ett nytt projekt: Geo life region, som syftar till att utveckla ny teknologi som kopplar ihop hälso- och friskvård med geografisk information. Precis en sådan verksamhet som Gävleregionen skriker efter och är i stort behov utav. Projektledaren förutspådde att projektet skulle leda till 1 000 nya jobb i regionen inom tio år. Men Alliansen röstade med stöd av Sverigedemokraterna nej.

Nu, när läget blivit skarpt har Alliansen fått kalla fötter och sagt ja till stöd – i två månader. Det är för osäkert. För lite.

FPX är ett nätverk som Gävle kommun bör stödja. Vi bör bistå den framtidsinriktade forskning och verksamhet som finns i regionen, som krävs för regionens utveckling.

För det tredje: LOV, Lagen om valfrihetssystem. För fyra år sedan infördes LOV, lagen om valfrihet, inom hemtjänsten i Gävle. Nu har allianspartierna utfäst att lagen även ska omfatta även äldreboenden. Det här är något som kan bli dyrt. Inte bara i ekonomiska termer, utan även i livskvalitet.

Valfrihetssystemens marknadsmodell bygger på att de äldre fungerar som välinformerade och nyfikna kunder. Så ser dock inte verkligheten ut. Många äldre kommer i kontakt med äldreomsorgen först när de blivit så pass sjuka att de inte mäktar med den valprocess som valfrihetssystemen innebär. Det finns också en betydande skillnad mellan hemtjänst och äldreboende. Dels handlar det om den medicinska kvaliteten, som är oerhört viktig Inom äldreboenden, dels handlar det om möjligheten att byta utförare när valet blev fel. (Vilket väl är hela idén med valfrihetssystemet?) När den äldre väl beviljats en plats på ett boende är det mycket riskabelt för personen att byta utförare då det kräver flytt till ett annat boende. De flesta äldre i denna situation är mycket sköra.

Det här är faktorer som nämns i rapporten "Goda år på ålderns höst, en ESO-rapport om konkurrens i äldreomsorgen" som presenterades förra året. En rapport som det nytillträdda styret i Gävle kommun bör studera.

Centrumplanen, stödet till FPX och LOV är tre punkter för Alliansstyret att fundera extra över. Samtidigt är det tre punkter som Gävleborna bör följa med intresse.