Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre rosa och tre röda godbitar bland nyheterna

Rosé- och grilltider. Påpassligt släpper bolaget ett antal nya roséer och mustiga röda viner som kan passa bra till årstidens utomhussejourer. I början av juni lanserades vinnyheter till det ordinarie sortimentet, liksom mer exklusiva tillfälliga. Främst imponerar några roséer och ett riktigt bra rödvin från Rioja i traditionell, god stil. Kan inte heller avhålla mig från att tipsa om ett mycket högkvalitativt och läckert rödvin från Sicilien – finns på hyllorna i få butiker men kan beställas till alla.

Nya viner i ordinarie sortimentet

Roséviner

Fynd – bästa köp

Fontanafredda Langhe Rosato 2015, Piemonte, Italien Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 2318 Omdöme: Producenten Fontanafredda gör inte bara utmärkta rödviner, man har här också lyckats med att göra ett alldeles utmärkt rosa vin med smakinslag av röda vinbär, blodgrape och mineraler i en elegant, personlig stil som fungerar fint till såväl kyckling som fisk- och grönsaksrätter.

… också bra rosa köp

Zweigelt Rosé 2015, Österrike Pris: Box 2 liter/179 kr Systembolagsnummer: 2909 Omdöme: För en gångs skull en hyffsat god rosé på box. Annars tycker jag kvaliteten på roséboxarna är tämligen låg, med något undantag. Men här har vi en fräsch rödbärig variant med bra syra och en liten aptitretande mineralitet i en helt torr och matvänlig stil (testade dock vinet från flaska då det inte ännu var tappat på låda vid provningstillfället).

Côte Mas Rosé Organic 2015, Frankrike Pris: 75 kr Systembolagsnummer: 2282 Omdöme: Trevlig rosé med solmogna körsbär i smakbilden och med frisk syra och viss stringens som gör det till ett bra matvin.

-

Röda viner

Fynd – bästa köp

Conde del Real Agrado Reserva 2010, Rioja, Spanien Pris: 99 kr Systembolagsnummer: 2756 Omdöme: En riktigt god klassiskt formulerad, fint balanserad, rioja med typiskt smakidiom av dill, fat och lite piptobak i en körsbärs- och jordgubbslik, solmoget sammetslen, frukt. Perfekt val till en finare mörk köttbit. Och priset är verkligen plånboksvänligt för kvalitetsklassen.

Versace Nero d’Avola 2012, Sicilien, Italien Pris: 169 kr Systembolagsnummer: 95322 Omdöme: Det klart godaste vin jag provat på den syditalienska druvan nero d’avola. Exponerar en komplex doft av nypon, fat och tobak som går igen i den långa, mycket harmoniska smaken med stråk av kaffe och nötter – och med sammetslena tanniner och finessrik eftersmak. Bara 1800 flaskor finns att tillgå, så vill du smaka läckerheten så vänta inte med din beställning om vinet inte finns i din Systembutik. Kan nästan lämna pengarna tillbaka-garanti på att du kommer att älska vinet om du njuter det till en finare köttbit. (Exklusiv tillfällig lansering)

… också bra rött köp

Cannonau de Sardegna Riserva 2013, Sardinien, Italien Pris: 119 kr Systembolagsnummer: 2004 Omdöme: Ett bra, personligt grillvin med solvarm, generös körsbärston med fin balans och struktur. Exponerar något torrsträva tanniner (garvsyror) som dock kommer att sordineras av grillköttets protein, eller av en smörig/gräddig potatisgratäng. Gjort på druvan connonau – bara en så’n sak.