Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre stora nyheter i Fifa 12

/

En treenighet av innovationer. Det är formeln som ska ta världens största sportspel till nästa nivå.
– Vi gör revolutionerande förändringar till ”Fifa 12”, säger chefsproducenten David Rutter.

Annons

EA Sports ”Fifa”-spel är världens största sportspel – och ett av världens största spel alla kategorier. Serien har sålt i över 100 miljoner exemplar över hela världen och finns nu på 18 språk i 51 länder.

”Fifa 11” – det senaste spelet i serien – är också ”det snabbast säljande spelet någonsin”: det sålde 2,6 miljoner exemplar första veckan det fanns ute i butikerna.

Dessutom fortsätter det att sälja i stora upplagor, långt efter releasen. Både PS3- och Xbox 360-versionerna av ”Fifa 11” har legat på den svenska Speltoppen hela våren.

Chefsproducenten David Rutter och hans team på EA sportspelsfabrik i Vancouver, Kanada, har med andra ord angenäma problem.

De vill utveckla och förbättra spelet samtidigt som de måste ta hänsyn till den växande mainstreampubliken och de mer krävande, och förändringskänsliga, hardcore-fansen.

– Vana Fifa-spelare kommer att få omdefiniera vad Fifa var, säger David Rutter när han möter europeisk spelpress i London för att berätta om det kommande spelet.

Förklaringen är det mantra, eller den formel, han trummade in i den europeiska spelpressen.

– En treenighet av innovationer, säger David Rutter mer än en gång under presentationen och i den efterföljande intervjun.

Vad det handlar om är tre stora nyheter: player impact, precision dribbling, tactical defending.

Det första handlar om ett helt nytt ”kollisionssystem”, där spelarnas status, tyngd, fart och position hela tiden beräknas och påverkar varje närkamp.

– Kommer en spelare in i en närkamp med benet i en dålig vinkel kan han bli skadad, säger David Rutter.

– En spelare som sprungit mycket en hel match och är trött kan till och med bli skadad utan att ha varit i närheten av en annan spelare.

”Precision dribbling” är ett nytt, mer realistiskt, sätt att dribbla. Det har också blivit lättare att täcka bollen medan man dribblar.

Tillsammans med ”tactical defending” kommer en fjärde nyhet – ”pro player intelligence” – att förändra hur man spelar.

En grov förenkling av vad det handlar om: I ”Fifa 11” pressar försvarare högt mot bollhållare. I ”Fifa 12” faller försvarare ner och täcker av ytor.

I kombination med den nya dribblingen kommer det förändra spelet.

– Det är revolutionerande förändringar. Det kommer ta Fifa-spelare några timmar att ställa om sig. Vi inför ju ett helt nytt sätt att försvara sig. Mer realistiskt, säger David Rutter.

Är ni oroliga för negativa reaktionerna? Fifa-spelare kan väl vara rätt konservativa?

– Fifa-spelare är lika passionerade fotbollsälskare som vi är. Vi försöker göra Fifa så likt riktigt fotboll som möjligt. Det är det Fifa-fansen vill ha också.

Fler nyheter om ”Fifa 12” kommer släppas innan releasen i höst.

Mer läsning

Annons