Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Treåring omkom i klätterolycka

En treårig pojke avled i går efter en olycka på Grodans förskola i Järbo.

Han hade klättrat och lekt i ett träd när hjälmen han hade på huvudet fastnade och han blev hängande.

– När det blir hårt tryck mot båda halspulsådrorna handlar det om sekunder, säger Mikael Hedström, presstalesman på Gävleborgspolisen.

I går efter lunch var den treåriga pojken ute och lekte med sina kamrater på föräldrakooperativet Grodans gård i Järbo. De lekte och klättrade i ett litet träd när hjälmen som pojken hade på huvudet plötsligt fastnade i en gren.
På något sätt hamnade spännet eller hakremmen så illa att det trycktes mot hans hals.


Fick ner honom snabbt
Personal som också befann sig på gården fick ner honom snabbt och ringde efter ambulans. Hela händelseförloppet gick mycket snabbt, enligt polisen.
Pojken fördes medvetslös till sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. En timme senare förklarades han avliden.


Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död. Det finns ingen misstänkt, men en rubricering krävs för att polisen ska kunna utreda olyckan och beslagta material, säger Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström.


Enligt honom visar tidigare liknande olyckor att förloppet kan gå väldigt snabbt.
– När det blir hårt tryck mot båda halspulsådrorna handlar det om kanske 15 sekunder.
Polisen ville i går kväll inte ge några mer kommentarer kring olyckan.
– Vi har så klart pratat med personalen om vad som har hänt, men vad som har framkommit behåller vi för oss själva, säger han.


Prästen kommer till Grodan

I dag kommer församlingens präst att finnas på Grodan tillsammans med den lokala POSOM-gruppen som stöd till personal och föräldrar.
På Sandvikens kommun hålls ett krisledningsmöte under förmiddagen och förskolechef Anita Persson kommer även att träffa chefer på förskolan under dagen.
Mycket tragiskt
– Det är en oerhört tragisk olycka och mina tankar går till anhöriga och personal, säger hon.


Enligt TT är det oklart om pojken hade på sig en hjälm med det gröna hakspänne som fungerar som en säkerhetsanordning och löses ut vid belastning om barnet fastnar.