Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt för N-Gage?

Annons

Kommer ni ihåg den lyxiga konsoltelefonen N-Gage?

Nokia har i alla fall inte glömt sin storslagna satsning på bärbara spel.

Och nu gör man ett tredje försök, men den här gången för man spelet på sin egen planhalva.

För ett antal år sedan besökte jag E3-mässan för att bevittna det som skulle bli mobiltelefontillverkaren Nokias stora murbräcka in på marknaden för bärbara spel. En marknad som, fram till dess, hade bestått av Nintendo, Nintendo och ännu åter Nintendo.

N-Gage QD, uppföljaren till den första N-Gage-versionen som floppade på grund av en del designmissar, var en telefon som fick det att vattnas i munnen på alla tekniknördar. Till maskinen fanns ”Tomb Raider”, ”Tony Hawk” och ”Sonic” i versioner som fick alla andra bärbara konsolspel att blekna i jämförelse. Man plöjde ner massor av stålar i marknadsföring. Och i N-Gagebunkern på mässgolvet fick vi journalister överdådiga presentationer av maskinens förträfflighet.

Ändå gick det snett. Kanske var utvecklarstödet för dåligt? Kanske var designen av hårdvaran inte så genomtänkt som den borde? N-Gage somnade i alla fall in under ganska odramatiska former och efterlämnade få sörjande, trots att formatet hade en del förtjänster som var klart före sin tid.

Men så kom det livstecken igen. I veckan kontaktades jag av Nokia, som undrade om jag ville testa en ny version av N-Gage. Den här gången handlade det inte om en speciell telefon utan om en nedladdningstjänst och ett onlinecommunity, ett slags Xbox Live för mobiltelefoner.

Tanken är inte så dum. I dag tankar mobilanvändare ner spel, musik och lattjo program till sina telefoner för miljontals kronor per år. Man har länge snackat om att mobilspel skulle bli nästa stora grej i branschen.

I spelväg har det hittills handlat om ganska simpla titlar som lämnar en kräsen ”gamer” kallsinnig. Om Nokia nu kan locka publiken att omfamna onlinespel av högre kvalitet än dagens halvdana titlar, och som man dessutom får testa gratis innan man betalar för dem, så kanske varumärket N-Gage till slut kan få sin egen nisch i spelbranschen, trots att det inte handlar om en renodlad Nintendo DS-dödare.

Nokia har helt enkelt tagit det bärbara spelandet till sin egen planhalva. Till en marknad som utvecklats väsentligt sedan sist det begav sig.

Man kanske inte slår lika hårt på trumman den här gången, men med titlar som ”Metal Gear Solid”, ”Brothers in arms” och ”The Sims 2” i pipeline så finns det en del som talar för att det kanske kan bli tredje gången gillt för Nokias vågade spelsatsning.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons