Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendig lyxcamping

/

Stora moderna campingar erbjuder numera allt från barnpassning till äventyrsbad och djurparker. Boende finns i såväl trädkoja som välutrustade villavagnar.

Annons

Kneippbyn strax söder om Visby är ett utmärkt exempel på den nya campingtrenden. Det är en 5-stjärnig camping med brett aktivitetsutbud för hela familjen och boenden i alla prisklasser. Förutom tält och husvagn finns här trädkojor, vandrarhem, stuga eller villavagn. Vår lyxiga villavagn på 40 kvadratmeter har mikro, diskmaskin, platt-tv, toa med dusch och en hel glasvägg mot ett solglittrande Östersjön.

Vi roar oss i vattenlandets rutschbanor och i sommarlandets berg-och-dalbanor. Barn från hela landet spritter av iver inför Pippiteatern vid Villa Villekulla:

– Ha, ha, de kan inte få tag på henne, ropar en liten tjej förtjust när tafatta Kling och Klang jagar Pippi på hustaket.

Våra grannar börjar tända sina grillar och vi öppnar ett svalt rosévin på terrassen. Kvällen är ljum och vi njuter av solnedgången. Bob Marleys Could you be loved och fotboll spelas mellan husvagnarna och tälten.

Nästa dag blir det utflykt till Fårö. Vid en husvagn sitter Gunnel Björkander från Visby och solar. Campingbordet är utsmyckat med ett fång nyplockade sommarblomster. Här på Sudersands camping har hon tillbringat 15 somrar.

–Tidigare hade jag husvagnen stående här året runt, men nu har jag den från maj till september. Det kostar 11 000 kronor inklusive el, säger Gunnel Björkander.

Här är hennes sommarparadis – det är lugnet vid havet som lockar. Hon åker bara in till stan och vattnar ibland.

– Man kan inte välja plats helt fritt.

I februari får man säga till om man önskar en speciell plats. Jag trivs bra här nära stranden, uppåt skogsdungen är det mer skugga och mygg.

Efter en vecka i Kneippbyn fortsätter vi till campingen vid djurparken Parken Zoo i Eskilstuna. Den moderna husvagnen som vi har hyrt har breda sängar där middagsbordet står på dagarna.

Först kastar vi oss med ett glädjetjut i utebassängernas gratisbad. Sedan utforskar vi djurparken och till barnens stora förtjusning ställs vi öga mot öga med amurleoparder, spindelapor, kängurur och tigrar.

Barnen hittar kompisar i husvagnen mittemot som de leker och cyklar tillsammans med. Vi vuxna passar på att slappna av med bokläsning i utetältet, till aptitretande grilldofter från andra sidan häcken.

Campinggästen Ann-Cathrin Niklasson, med barnen Albin och Elin, trivs utmärkt med det krav- och prestigelösa campinglivet.

– Vi är från Strömstad, men min man Patrik jobbar här i Eskilstuna nu i juli och vi får låna svärföräldrarnas husvagn.

En stor fördel är att familjen kan ha med alla sina saker i husvagnen. De har även campat på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

– Det är en fördel att komma tillbaka till samma campingplatser. Barnen känner igen sig och får vänner som de träffar igen. Det är verkligen ett prisvärt och avkopplande sätt att semestra på.

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons