Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trick skapar möten

Del 43 av 50. Nybörjare och riktigt duktiga. Barn, ungdomar och vuxna. Skateboards, bmx-cyklar och kickbikes. Alla samsas de i skateparken på Gävle Strand – ett ställe som helt enkelt gör Gävle lite roligare.

Våren har kommit och på eftermiddagar, kvällar och helger väller Tonys Plaza, skateparken på Gävle Strand, fullkomligt över av åksugna.

Vissa var här redan på jul- och sportlovet, men det är nu när det torkat upp och värmen ligger i luften som det stora flertalet börjar hitta hit igen.

Ju tidigare på dagen, desto yngre åkare tycks det.

En brädkille som ser ut att vara i tioårsåldern sätter en kickflip. Det vill säga han hoppar av skateboarden i farten, får den att snurra i luften genom att putta till den med en fot och landar sedan igen på den med båda fötterna.

Det är första gången han klarar det förstår jag på kompisarna som kommer fram och grattar. Killen fullkomligt strålar.

Själv har jag knappt stått på en skateboard, eller jo, när jag var 14–15 ungefär, men då åkte jag mest rakt fram på platt väg, några trick var det inte tal om. Men lyckokänslan när man äntligen klarar något man övat länge på, tragglat och tragglat, den känner jag igen.

Annars syns en hel del vurpor. Men inga allvarliga som tur är. Både skejtare, bmx:are och sparkcyklister bara reser på sig och åker vidare.

Skateparken på Gävle Strand blev klar 2008. Den designades av företaget New line skateparks från Kanada som utgick från Gävleskejtarnas egna önskemål.

I parken finns bland annat rails, banks och den lite unika ”vågen” i mitten av streetytan som avslutas med en spinequarter. Kvällstid finns belysning och det kostar inget att komma hit och åka.

– Skateparken fungerar som en samlingsplats. Ser man inte folk någon annanstans, så ser man dem här.

Det säger skateboardälskaren Per Lindberg, som startade Gävle skateboardsällskap, där han under flera år var ordförande. Han började åka när han var tio, i inomhusramperna i squashhallen i Valbo. I dag är han 48 år och fortfarande aktiv.

Ett visst missnöje med att det blivit så många sparkcyklar på Gävle Strand går dock att ana under vårt samtal.

– Men parken är verkligen en jättebra inkörsport till skateboarden. Vi har ju bunkern i Marielund men den är lite för avancerad för nybörjare. Om parken inte fanns så skulle många vara hänvisade att åka på stan i stället, säger Per Lindberg.

Och så var det det här med namnet då – Tonys Plaza. Är parken månne döpt efter skateboardstjärnan och tv-spelslegenden Tony Hawks?

Nej, efter lokale skejtaren Tony Alfredéen som för några år sedan var en flitig besökare i parken, är svaret.