Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trist att Simpsons blivit ett åldrande ringvrak

När jag råkar se ett avsnitt av ”Simpsons” nuförtiden blir jag alltid lika förbluffad över att serien fortfarande sänds. Serien som är inne på sin tjugonde säsong är ju trots allt inte ens en skugga av sitt forna jag.

Det är varken roligt eller smart, utan bara plågsamt uppenbart att idéerna tog slut för länge sedan.

Tittarvärdet sänktes drastiskt när manusförfattarna alltmer började tänja på reglerna för vad som kunde hända i Springfields ”verklighet” för att till sist helt strunta i dem. Halloween-avsnitten var ett årligt tillfälle då vad som helst kunde hända. Numera kan man knappt se skillnad på dem och vanliga avsnitt.

Uppenbarligen går det inte att hålla en serie intressant över så många avsnitt. ”Simpsons” har trots det stora persongalleriet dessutom hållit fast vid att ingen åldras. Åren går (även i seriens egen tideräkning), men ingen tillåts att utvecklas. Bara för att det är en tecknad komedi finns det inget förbud mot att våga göra något annorlunda. I stället fastnade man i någon sorts ond cirkel där den enda variationen blev att göra skämten dummare, mer högljudda och utan någon koppling till handlingen. I den mån en sådan ens existerar.

All elegans är sedan länge utbytt mot en desperat typ av humor där man först drar ett skämt och sedan förklarar det: ”Titta här. Ni kanske missade det, men det här var faktiskt roligt.” Vilket i mina öron låter mer som: ”Nej, det var inte särskilt roligt. Men vi vet om det, så då gör det väl inget.” Är det verkligen roligt att skriva/göra/se ännu ett avsnitt där Homer får ett nytt jobb, skriker, slår sig och träffar veckans gästskådespelare i en ny krystad situation?

Det är trist att se populära birollsfigurer som Gil – den briljanta tolkningen av Jack Lemmons rollfigur i ”Glengarry Glen Ross” – reduceras till ett uttjatat skämt. Och typiskt nog inget roligt sådant. Allt bara för att manusförfattarna inte kan komma på något nytt att göra. Så varför då inte lägga ner serien? Jag tror inte att särskilt många skulle sakna den. Alla repriser och dvd:er lär ändå räcka länge än.

Självklart drar ”Simpsons” fortfarande in pengar åt tv-bolaget, författare och tydligt oengagerade skådespelare, men det är som bekant inte fel att sluta när man är på topp. Även om man passerade den punkten för (för) många år sedan är jag lite förvånad över att ingen brytt sig mer om seriens ”arv” – hur fånigt det än må låta.

Jag är på inget sätt en Simpsons-fanatiker, men det var en banbrytande, smart och rolig serie.

Därför känns det lite trist att se hur man låtit den bli ett åldrande ringvrak som nu är mest känd för att ha varit med väldigt länge och en gång varit bra.