Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Troll och vatten lockar skidsugna till Sälen

/

Hundfjället i Sälen satsar stort på barnen. Skidåkning i trollskogen avslutas med föräldrafri after ski eller lek i det nybyggda vattenlandet. Vi tar även en titt på några av årets bästa skidnyheter i Sverige.

Annons

Klockan är sju på kvällen och i Trollskogen har mörkret fallit på. Den nya äventyrsbelysningen med led-lampor skapar en färgsprakande färd bland 450 skulpterade trätroll i den lilla skogsravinen på Hundfjället.

Hela familjen är med här en vecka i mars, tillsammans med mormor och morfar och barnens kusiner Lucas och Sadie. Kvällsåkningen i sagoljus är en av Sälens nyheter i vinter. Åttaårige Lucas, från Östervåla i norra Uppland, har åkt slalom mellan granarna i Trollskogen hela dagen och provar kvällsåkning för första gången:

– Trollskogen är det roligaste att åka i här, förklarar han under ett stopp i backen och ser redan fram mot några åk till.

Nästa morgon doftar det grillkorv vid barnliftarna. Plötsligt kommer ett par skogstroll och hälsar på de minsta:

– Hej, hej alla barn, följ med på bus med oss, uppmanar de och håller upp sina långa svansar från snön.

Fyraåriga Sadie tar sina första svängar. Äntligen nere uppmanar hon mamma Therese:

– Nu vill jag vila och äta grillkorv!

Vi tar en paus i värmestugan som denna blåsiga dag är fylld av folk som värmer sig med varm choklad och kex.

– Nu kan vi väl ut och åka igen, säger Lucas efter en kvart.

I liftkön träffar vi familjen Wallander från Hindås utanför Göteborg. Barnen Linn och Erik, pappa Ola och mamma Karin trivs utmärkt här:

– Hundfjället är verkligen barnvänligt, det är nära till liftar och matställen. En perfekt plats att lära sig att åka skidor på för barnen, säger Karin.

Till denna vinter har barnens åkband bytts mot 350 meter långa Vintras lift vid nya Trollens Snölekland. I äventyrsområdet Vintraskogen hittar barnen på bus i snön. Barnpassning erbjuds så att föräldrarna kan få några timmar tillsammans i skidbacken, och barnen föräldrafri after ski med trollen.

Klockan är två och barnen börjar frysa så vi åker på skidorna direkt till den nybyggda lägenheten vid backen. Efter några timmars lek och vila väntar det nya upplevelsecentret Experium i Lindvallen. Vi värmer oss i utomhusbassängen med ångande 37-gradigt vatten. Med utsikt över fjället susar vi ner i den häftiga vattenrutschbanan och kopplar av i bastulandskapet, med isvak och bar. Mormor och de små sprutar med vattenkanonerna i barnpoolen.

Vill man roa sig mer rymmer Experium även spelhall, lekland och en utmärkt restaurang – en snygg oas och glädjande kontrast till många svenska skidorters ibland stimmiga grillbarer.

Andreas Strömberg/TT Spektra

andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons