Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tröst för högern?

Anders Borg placerades i stolen hos K G Bergström och förklarade att läget var allvarligt. Landet på väg mot en ny istid, som inleds med en vargavinter. Och några ”skitår”, sekunderade Sven Otto Littorin.

Statsministern reder sedan ut tiden mellan varsel och avsked, först det ena, sedan det andra. I bästa fall bara det första. Samtidigt faller siffrorna ut från Arbetsförmedlingen; minst 9 procents arbetslöshet 2010 och sysselsättningsgraden dalar ner mot 73 procent, eller så. Detta är dagsnoteringen, som kan överträffas i morgon.

Men regeringen hänvisar till sin superbudget, den träder i kraft om några veckor. Den är starkast i EU, och skänker några hundralappar i kassaförstärkning till varje anställd. Pengarna bör spenderas på att köpa svenskt, rekommenderar regeringschefen. Han kanske tänker sig en vinterluva för att uthärda i den vargavinter finansministern varnat för.

Väljarnas flertal, som redan på valnatten flyttade över sina sympatier på vänsterpartierna, önskar sig redigare tag, gärna något i stil med vad regeringens ekonomiske rådgivare Lars Calmfors rekommenderade.

Men Borg håller sig till skrifterna, de gäller före verkligheten, åtminstone ett tag till.

Så, i går, landande en opinionsundersökning på regeringsborden. Det var SCB som vägt av partierna, och SCB:s siffror är de enda pålitliga i den expanderande opinionsmätarbranschen.

Inget genomslag för regeringspolitiken kunde mätas av, inget genombrott för Sverigedemokraterna. Gapet mellan blocken, sedan länge svindlande stort, summerades till 13 procent. Alla högerpartierna placeras under valresultatet, socialdemokraterna noterar 7,3 procent över valnattens siffror.

En enda liten ljusning för den samlade högern; moderaterna har gått upp 1,1 procent sedan senaste mätningen från SCB. ”Ett trendbrott” förklarar Fredrik Reinfeldt. Något anspråkslöst.

Mona Sahlin, som inte haft det så lätt den senaste tiden, räknar hem 42,3 procent. Några procentenheter har gått förlorade i den verbala och politiska röran, men 42 procent är ändå hyggligt för ett parti som efter valet aldrig mer skulle nå över 40.

För ett tag sedan, i en annan mätning, hade högern tagit tillbaka en del av

det som förlorats. Väljarna valde bort en samlad vänster, hette det. Borgerliga ledarsidor skådade ljuset och skribenterna knackade ner sina förhoppningar om genomslag. Regeringspolitiken, med sina riktade orättvisor, skattesänkningar åt redan välbeställda, jakt på sjuka och arbetslösa och negligerande av pensionärerna, hade äntligen nått fram, skrev de. Valet om några år inte längre hopplöst.