Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött på Facebook?

Annons

Där satt jag igen. Med mobilen i högsta hugg i färd med att kolla senaste nytt på Facebook. Antagligen för den femte gången i dag.
Något intressant? Åh ja, på Facebook tar man ständigt del av sina bekantas alla livsbejakelser. Ingenting är för privat för att genom ett statusmeddelande sändas ut till omvärlden. Ett ständigt sökande efter uppmärksamhet. En stilla tillfredställelse då man får gillande gensvar. Genom flitig uppkoppling vet jag precis när någon tycker vädret är fint, när någon tar en välförtjänt kafferast eller när någon gjort slut. Jag läser alla kodade spydigheter riktade mot fiender,
poetiska meningar om livet i avsikt att väcka nyfikenhet, ibland (då något riktigt allvarligt inträffat) en ensam ledsen ”smilie” formad av kolon och en parentes. Hur skulle mitt liv se ut om jag inte hela tiden fick ta del av mina vänners fortlöpande memoarer?

Facebook är en drog som majoriteten av dagens ungdomar missbrukar. Vi är en generation som lever större delen av våra liv på internet. Ständigt online. Ständigt poserande profilerar vi oss själva som vi önskar.
Genom Facebook och andra sociala medier är vi fria att forma bilden av oss själva – hur vi vill uppfattas i allmänhetens ögon.
Vi har möjlighet att skapa ett
digitalt alterego, där vi kan spegla en missvisande verklighet och en förvrängd bild av den vi vill vara. Verkligheten är av föga betydelse när det kommer till vårt internetjag. Facebook suger hastigt musten ut oss. Vi som ständigt överkonsumerar en bra tjänst som är menad att vara till vår fördel genom att enkelt låta oss behålla kontakten med avlägsna vänner. Överkonsumeringen och felanvändningen har skapat ett beroende. Allt kretsar kring vad som händer på internet. Dagens ungdomsgård.

Frågan är när dagen kommer då samtliga Facebook-användare slutligen bestämmer sig för att bojkotta de sociala medierna? Om Facebook gradvis kommer att dö ut till förmån för en annan tjänst eller helt enkelt för att alla tröttnat och inser att det inte är mödan värt.
Tågtidningen Kupé skriver att man numera med hjälp av speciella hemsidor kan begå digitalt självmord. Man får hjälp att radera alla konton och oönskade användaruppgifter online. Inget mer Facebook. Ingen mer missvisande profilering. Man existerar bara som en faktisk person i det verkliga livet. En sådan lättnad! Så mycket tid och energi att lägga på annat! Hur många timmar kastar vi egentligen inte bort på behovet att vara uppdaterad?
Att begå digitalt självmord är lockande men otänkbart för många inbitna användare. Hur trött man än är på Facebook är det här inte något man gör lättvindigt.

Nu startar min Facebook-avvänjning. All tid jag ödslar på att tvångsmässigt gå in på internet ska jag istället lägga ner på något produktivt. Jag lovar inget – men jag ska försöka att begränsa mitt användande till ett par gånger i veckan istället för ett par gånger i halv-
timmen. Hänger ni på?

Mer läsning

Annons