Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trött på underskott

Kommunstyrelsen har fått nog, nu går den in och hjälper Barn & Ungdom att få ordning på ekonomin.

– Vi kan inte fatta beslut åt dem, men hjälpa till att snabba på att de verkställs, säger kommunledningskontorets förvaltningschef Helén Åleskog.

Kommunstyrelsen beslutade i tisdags att förstärka sin uppsiktsroll över barn- och ungdomsnämnden och dess förvaltning.

Bakgrunden är att förvaltningen, trots intensiva åtgärdsplaner för att få balans i ekonomin, fortfarande har en prognos som pekar på 25 miljoner kronor i underskott i år.

– Vi går in med stöd och resurser för att snabba på deras arbete med att lämna lokaler och anpassa personalstyrkan, säger Helén Åleskog.

Kommunstyrelsen utövar redan uppsikt genom att begära in skriftliga rapporter och ha en muntlig dialog med nämnderna.Nu tänker man sig att med hjälp av kommunledningskontorets personal förstärka uppsikten.

Enligt Helén Åleskog förstärktes kontrollen av socialnämnden på ett liknande sätt i våras.

– Nej, det är det inte. De befinner sig i ett stort omställningsarbete och då kan det ibland vara lättare att se problemen utifrån. Vi ska vara ett stöd så att de ska kunna ägna sig åt den pedagogiska biten, säger Helén Åleskog.

Hur länge den förstärkta uppsikten över Barn & Ungdom ska pågå bestäms på kommunstyrelsens nästa sammanträde 15 december.