Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tröttnade på muslimhat – bjöd SD-politiker på middag

Raad Al-Duhan reagerade på hur Sverigedemokraterna utrycker sig på Facebook.
Han bjöd hem SD-politikerna Roger Hedlund och Richard Carlsson för att äta middag och diskutera – och de nappade.
Det blev en kväll med både småprat och vassa frågor.

Det är torsdagskväll och klockan närmar sig halv sju när det plingar på dörren hemma hos Raad Al-Duhan och Hannan Saadallah i Andersberg. Utanför står Roger Hedlund och Richard Carlsson, riksdagsledamot respektive kommunalråd för Sverigedemokraterna i Gävle.

Med sig har de ett mandarinträd som present.

– Jag ska erkänna att jag inte varit hemma hos så många muslimer och ätit middag förut, säger Roger Hedlund.

Arbetarbladet granskade hur fullmäktigeledamöter och regionpolitiker från rasistiska Sverigedemokraterna i Norduppland och Gävleborg uttrycker sig på Facebook om muslimer och islam. Efter det uttalade sig Raad Al-Duhan, boxare, eldsjäl och grundare av en mångkulturell sportklubb, i en artikel där han skickade en inbjudan till Roger Hedlund.

– Jag sa att han var välkommen antingen på middag eller sparring. Huvudsaken för mig är att få till en dialog, säger Raad Al-Duhan.

– Jag vet ju att politiker, oavsett vilket parti de företräder, är förtroendevalda och det är deras uppgift att möta människor. Därför tänkte jag att vi måste kunna träffas. Det är kul att de sa ja. Jag har inget intresse av att bara umgås med personer som tänker som jag.

Innan maten är klar blir det lite småprat i köket. Det visar sig att Hannan Saadallah, som läser till lärare på högskolan, och Roger träffats för några år sedan, när hon pluggade på Vasaskolan. De minns båda händelsen.

– Han hade varit och pratat på skolan men blivit avbruten av stök och burop. Jag blev irriterad och sökte upp honom efteråt för att få höra klart vad han hade att säga, säger hon.

– Jag ville lyssna för att kunna bilda mig en egen uppfattning.

På menyn står lax och potatis med två olika kalla såser. De sätter sig till bords.

– Vi hade tänkt göra något arabiskt men så tänkte vi att det skulle bli så pinsamt om ni inte gillade det. Därför blev det något svenskt, säger Hannan Saadallah.

– Nej, men jag gillar att testa nya smaker. Fast det här ser också gott ut, säger Roger Hedlund.

Raad Al-Duhan häller upp lite rosa välkomstbubbel i glasen.

– Alkoholfritt förstås, säger SD-politikerna som vet att muslimer inte dricker alkohol.

– Ja, jag är nykterist. För att jag är idrottsman, föreläsare och vill vara en förebild. Jag varken röker eller snusar, jo ett litet undantag för vattenpipan då, förklarar Raad Al-Duhan.

– Men de flesta förknippar det med islam ändå? Du får ingen kred för att du är idrottsman då? Taskigt, utbrister Roger Hedlund.

Raad Al-Duhan berättar att han kom till Sverige och Gävle som elvaåring. När han var 20 flyttade han till Umeå där han grundade sportklubben Umeå Legend Club som flera gånger lovordats för sitt integrationsarbete.

Förra året drog han i gång Gefle Legend Club på Söder och 18 april så är det invigning av det nya kampsportcentret på Södra Rådmansgatan dit alla oavsett ålder och bakgrund är välkomna.

– Har ni besökt Gävle moské någon gång, frågar Raad Al-Duhan och får huvudskakningar till svar.

– Varför inte det?

Roger Hedlund berättar att SD i Gävle tog kontakt med moskén inför valet 2010 men att det aldrig blev något besök.

– Vi tänkte ju det hela som en del av vår valrörelse, men när de fick höra att vi ville bjuda in media också så blev de lite skeptiska. Det kan jag förstå. Sen blev det aldrig något.

– Jaha, för när jag berättade för flera i moskén att ni skulle komma hit, hem till mig, blev de jätteglada. Det är många som tycker som jag att det är viktigt att träffas och prata, säger Raad Al-Duhan.

Sedan kommer nästa skjutjärnsfråga.

– Nu när Arbetarbladet granskat SD så är det ju tydligt att många i partiet hänger på hatiska sajter. Varför är det så?

– Många är dåliga på källkritik och förstår inte heller vad en delning innebär, säger Roger Hedlund.

– Tyvärr blandar många ihop islamisk extremism och vanlig islam. Det är ett problem. Man drar alla över en kam och ser hela islam som ett problem i samhället.

Samtalet kommer också in på vad det kan tänkas bero på att IS växer och om hur SD ser på att det byggs moskéer.

– Vi ska fortsätta att ha religionsfrihet i Sverige och olika religioner ska få ha samlingslokaler men just moskébyggnaden, den symbolen, tycker vi inte passar in i den svenska arkitekturen. Den smälter inte in.

Det diskuteras och parterna tycker inte alltid lika, men de lyssnar på vad den andra har att säga.

– Det känns väldigt bra faktiskt. Vi får väl ta och bjuda igen, det brukar man ju göra, säger Roger Hedlund efteråt.

– Jag är nöjd. Nästa gång blir det kanske sparring, säger Raad Al-Duhan.

Han överräcker en tavla som han målat till SD-politikerna.

– Den ska hänga på kontoret i stadshuset, säger Richard Carlsson.

Senare på kvällen lägger Raad Al-Duhan ut ett filmklipp på Facebook på sig själv och Roger Hedlund och Richard Carlsson när de sitter i soffan tillsammans.

Roger Hedlund delar klippet på sin Facebooksida. Det ses snabbt av över tusen personer.

Båda får både positiva och negativa kommentarer på att de ätit middag ihop. En kompis till Raad Al-Duhan skriver att han som en legend som gör så mycket bra saker borde skärpa sig och inte plocka billiga poäng på det här viset.

Raad Al-Duhan håller inte med.

– Det kan aldrig vara fel med dialog. Det är enda sättet att lära känna varandra.