Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trovärdig, stark gangsterfilm

Hårda gangsterfilmer är inte svenska köttbullar precis. Därför är det nästan chockerande hur bra ”Snabba cash” lyckas fånga en smutsig domedagsstämning i Stockholms undre värld där riskerna som tas har livet som insats.

Filmens snyggaste scen är när huvudpersonen JW sitter vid middagsbordet hos flickvännens rika föräldrar; man skålar och pratar segling. Han tittar ner och ser plötsligt blodfläcken på sin vita skjortmanschett.

Tvagningsscenen vid handfatet efteråt är hämtad direkt ur Shakespeare. Det onda som gjorts kan inte tvättas bort.

JW är en fattig Handelsstudent från Norrlands inland som chansar på snabba cash för att kunna glida med sina nya Stureplansstekarvänner. Att köra svarttaxi räcker inte långt men leder in på farligare banor. Kokain. Pengatvätt. Gangsteruppgörelser. Juggemaffian. Risky business.

Två andra av filmens centralfigurer är Jorge, på rymmen från fängelset med ett pris på sitt huvud, och veteranen Mrado som ber sin åttaåriga dotter maka på leksakerna när han ska göra vapenaffärer.

Men det här vet förstås ni många som läst förlagan, Jens Lapidus roman.

Jag hade inte gjort det. Sorry, det blir inga jämförelser. Eller säg som så att ”Snabba cash” slipper bagage. Den får en chans som Stieg Larsson-filmatiseringarna aldrig fick.

Delar av romanhandlingen har skalats bort, har man i alla fall kunnat läsa sig till. Säkert tur. Alldeles tillräckligt många losers hinner porträtteras ändå.

För det handlar mindre om action. Att ”Snabba cash” fungerar beror framför allt på att den har ett annat temperament än vanliga svenska polisfilmer.

Regissören Daniel Espinosa lägger krutet på spända stämningar och hotfulla situationer. Pannsvett. Nervösa fingrar. Falska ögon. Vem kan man lita på?

JW med sin falska bratsfasad utgör själva sinnebilden för Lögnen som när som helst kan avslöjas.

Utan Joel Kinnaman i huvudrollen vet man förstås inte hur det hade gått för ”Snabba cash”. Han kommer att slå igenom så stort. Sådär som unga manliga skådespelare gärna gör när de ser ut som fotomodeller och får ha omväxlande grym och skyddslös blick.