Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trycket stort på att få bygga vindkraft

Det är många som vill bygga vindkraftverk väster om Lingbo.


Nu har trycket blivit så stort att kommunen vill att länsstyrelsen ska ta över en del av de prövningar som ska göras innan bolagen får bygglov.

Det är sammanlagt fyra olika aktörer som har planer på att anlägga vindkraftverk väster om Lingbo och totalt handlar det om omkring 90 vindkraftverk.

Man har redan hållit samråd för en park om ett 50-tal, fått in en ansökan om uppförande av tio och enligt kommunens arkitekt Ragnar Darle väntar man sig ytterligare en ansökan om 23 till verk under våren 2009. Redan tidigare har kommunen beviljat bygglov för tre vindkraftverk på samma plats.

Det stora trycket har lett till att kommunens handläggare har svårt att hinna med och överblicka alla ärenden och i en tjänsteskrivelse betonar Ragnar Darle att det behövs någon som har en helhetsbild av läget.

– Problemet är att dessa vindparker ligger mycket tätt, skriver Ragnar Darle.

Ansökningar som gäller mindre antal vindkraftverk ska bara anmälas till kommunen, men när det handlar om större parker är det länsstyrelsen som ska ansvara för prövningarna.

Två av de ansökningar som kommit in till kommunen är så pass stora att länsstyrelsen ska hantera dem – men i Ragnar Darles tjänsteskrivelse föreslår han nu att länsstyrelsen ska ta över också en mindre ansökan.

– Totalbilden i området är sådan att det är klokt att en instans gör en helhetsbedömning, skriver Ragnar Darle.

Bygg- och miljönämnden ska på sitt nästa sammanträde, 19 januari, besluta om man begär att få lämna över ärendet till länsstyrelsen.