Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryggare förlossning med en doula

När barnmorskorna har svårt att hinna med har det blivit allt vanligare att gravida tar hjälp av en doula, en person som stöttar under graviditeten och förlossningen.
– Jag vill hjälpa föräldrarna att få en så positiv upplevelse som möjligt av förlossningen, säger doulan Katrin Josefsson.

På hallgolvet står den knallrosa bagen med texten Doula på väg. Den är packad och klar för uppdrag. Katrin Josefsson, har jour dygnet runt från två veckor före beräknad förlossning och fram till att barnet är fött. Men just nu är det lugnt. Katrin Josefsson är nyutbildad doula och jobbar både i Gävleborg och i Dalarna.

– När jag födde mitt första barn, tyckte jag att det var en sådan häftig upplevelse och kände att jag ville hjälpa andra och vara med när barn föds, säger Katrin som har två barn på ett år och två år.

Doula, som översatt från grekiska betyder ”hjälpkvinna”, ger en födande kvinna och hennes partner känslomässigt stöd under hela förlossningen, Katrin kom i kontakt med begreppet och kände att det var något som skulle kunna passa henne. Katrin gick en kurs hos ODIS (organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige) förra året och håller nu på att certifiera sig till ODIS-doula. För att bli certifierad måste man ha hjälpt till vid minst tre förlossningar och avlagt ett prov. Katrin har hittills haft fyra uppdrag. Uppdragen får hon via organisationen eller sin Facebook-sida.

– De som söker stöd kan vara ensamstående eller någon som har en negativ förlossning i bagaget och känner oro inför den kommande förlossningen. Det kan även vara föräldrar som helt enkelt vill känna sig så lugna och trygga som möjligt under förlossningen och som hört talas om doulaeffekten.

– Jag är med som ett konkret stöd under graviditeten och förlossningen, som en trygghet. Barnmorskan har det medicinska ansvaret medan jag ger det mentala stödet. Jag jobbar med andning, beröring, avslappning och tankens kraft.

Internationell forskning visar att stödet kortar förlossningen, minskar risken för komplikationer och behovet av smärtlindring. Risken för kejsarsnitt och förlossningsdepression minskar också.

– Föräldrar som föder utan rädsla blir lugnare och tryggare. Sjukvårdspersonalen brukar uppskatta min närvaro, för att det underlättar deras arbete om föräldrarna känner sig trygga.

Behövs doulor?

– Ja, när förlossningsvården ser ut som den gör. Barnmorskan har inte alltid möjlighet att stanna hos föräldrarna hela tiden. Doulor och barnmorskor har olika arbetsuppgifter. Doulan fyller en viktig roll även de stunder som barnmorskan finns på plats hos den födande, genom exempelvis massage, uppmuntrande och lugnande ord.

Men hon betonar att en doula inte ersätter partnerns roll under förlossningen.

– Jag är absolut inte där för att ta över partnerns roll. Jag finns med som ett stöd till båda föräldrarna. Många partners känner sig bortglömda under förlossningen. En partner som känner sig sedd blir också ett bättre stöd.

Katrin jobbar som personlig assistent men är för tillfället föräldraledig.

– Min dröm är att kunna jobba heltid med det här.

– Min önskan är att förlossningen inte ska vara en avskräckande utan en fin upplevelse. Det är ändå något som man bär med sig resten av livet.

Förstföderskan Elin Wallroth fick hjälp av Katrin.

– Jag valde att anlita en doula för att jag är ensamstående och var osäker på hur förlossningen skulle gå. Och jag ville föda utan smärtlindring. Jag var osäker på bieffekterna av smärtlindringen och ville vara så vaken och närvarande som möjligt.

Begreppet doula stötte Elin på när hon läste boken "Föda utan rädsla". Genom en amningskurs fick Elin kontakt med doulan Katrin.

– Jag hörde av mig till henne och vi träffades två gånger före förlossningen. Hon var lugn och trygg. Det kändes rätt direkt.

De gick igenom hur Elin ville ha förlossningen och vilka förväntningar hon hade.

– Katrin kunde sedan förmedla det till sjukvårdspersonalen.

Förlossningen gick bra. Edvin, som i dag är nästan sex månader, kom till världen.

– Det var Katrin som bidrog till det. Hon stöttade mig och trodde på mig men utan att tycka synd om mig, som en partner kanske hade gjort. Jag kände mig lugn och trygg i hennes närvaro. Hon baddade min panna med en blöt handduk och höll min hand.

En kort tid efter förlossningen hade Elin och Katrin ett uppföljningsmöte.

– Katrin kom hem till mig och vi gick igenom förlossningen tillsammans och pratade om hur det hade gått. Det kändes bra att få göra det. Blir det fler barn tänker jag anlita en doula igen.

Anneli Moström är vårdenhetschef på BB i Gävle och med många års erfarenhet som barnmorska:

– Jag ser doulorna som ett otroligt komplement till barnmorskorna. De tröstar, pushar, stöttar, masserar fötter och gör det där extra som barnmorskor inte alltid hinner med. Det har en positiv effekt att ha en hjälpande person.