Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trysil - skidorten med extra allt

/

Bara sex mil från de populära skidbackarna i Sälen ligger Trysil, Norges största skidanläggning, med betydligt mer varierad åkning än sin svenska granne. I år kryddas skidåkningen med backens "nye storstue" - hotellet för alla som vill byta en trång fjällstuga mot en dos lyx.

Annons

Men det var på håret att det nya storhotellet, 210 rum och en kungasvit på hela 165 kvadrat, kunde öppna i tid:
- Kommunens kontrollanter skrev under hotelltillståndet bara ett par timmar innan invigningen den 15 december, säger direktören för Radisson SAS Resort i Trysil, Henning Hanevold, som haft några minst sagt stressiga månader.


Hotellet är en rejäl storsatsning mitt i backen - efterlängtad av dem som vill bo lite flottare, dem som saknat aktiviteter utöver skidåkningen samt även av dem som redan äger en hytte på fjället, men som vill kunna roa sig kvällstid. Här finns flera mycket bra restauranger och barer, spa-anläggning, bowlinghall, stor simhall med klättervägg - och en vågsurfningsmaskin för den äventyrlige som inte fallit nog i backen. Lagom till påsk bör dessutom champagnebaren högst uppe på taket, med panoramautsikt över backar, fjäll och dalgång, ha öppnat.
- Vårt mål är att bli den nya storstugan för Trysils skidåkare. Bland annat planerar vi att ha after ski i jätteformat med levande musik i vår största konferenssal. Den har plats för över tusen gäster, säger Henning Hanevold.


Det behövs, för Trysil, som främst lockar barnfamiljer, har ganska lite hålligång kvällstid - det enda stället som försöker hålla ångan uppe är Heiskroken, med afterski och disko till tre på natten på helgerna. Alternativet, svindyr hämtpizza från den norska kedjan Peppes, lockar måttligt.
Trysilfjället reser sig 1 032 meter över havet och den lift som når högst har avstigningen bara 32 meter under toppen, som ganska många väljer att bestiga med klumpiga pjäxor på fötterna. Utsikten över fjällnaturen är magnifik och den lågt stående orangegula vintersolen i söder värmer faktiskt våra ansikten en aning. En topp på dryga tusen meter kanske inte ter sig så imponerande, men fallhöjden är nästan 700 meter. Jämför det med Sälen där fallhöjden aldrig når över 300 meter - vilket vi som varit där kan tycka ter sig nog så mycket ibland.


Trots att man inte fått så mycket snö än i år är Trysils backar extremt väl preparerade. Och trots att det nästan är fullt på fjället under våra dagar här, kan man inte låta bli att undra var alla åkare tagit vägen. Det är aldrig någon trängsel i backarna och bara ett par av liftarna får några längre köer.
Nätet av liftar och backar är välplanerat och från varje topp finns det oftast backar av flera olika svårighetsgrader. Värstingen är den svarta 75:an med en lutning på tvärbranta 45 grader, från toppen av Hesten. Som motvikt finns det blå nerfarter på över fem kilometer - riktigt skön mjuk åkning.
Funparken är rejält tilltagen och det behövs - sällan ser man ett så frekvent hoppande i nordiska backar.

Mer läsning

Annons