Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TT:s fotopris för ömsint pappaliv

Malmöfotografen Johan Bävman tilldelas TT:s Stora Fotopris för sin intima dokumentation av svenska föräldralediga pappor – en spegling av samhället från vardagens rum.

Johan Bävmans fotoprojekt "Swedish dads" skildrar föräldralediga pappors tillvaro, med tandborstning, matning och barnkalas.

Enligt juryns motivering tilldelas han TT:s Stora Fotopris för att han skildrar "vardagens alla händelser med humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer. Berättelsen fångar det svenska samhället på flera nivåer, från det övergripande strukturella till det privata".

Enligt fotografen själv är syftet med projektet att uppmuntra till reflektion över rollen som pappa och partner, och till diskussion kring vikten av delat ansvar för barn- och familjeliv.

Johan Bävman har tidigare studerat fotografi på folkhögskolan Biskops-Arnö. Framöver kommer "Swedish dads" att bli både en fotobok och en utställning som premiärvisas på Malmö museum den 23 januari, för att därefter fraktas till Arbetets museum i Norrköping.

Förutom äran belönas Johan Bävman med en prissumma på 100 000 kronor.

TT:s Stora Fotopris har delats ut årligen sedan 2003. I år var de övriga nominerade fotograferna Åsa Sjöström och Linda Maria Thompson.