Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffare attityder mot vägarbetare

På nyårsaftonen misshandlades en vägarbetare utanför Jönköping när uppretade bilister inte kom förbi tillräckligt snabbt.
– Det har blivit en tuffare attityd mot vägarbetare under de senaste åren, säger Bosse Hedin, aktiv i styrelsen för fackförbundet Sekos väg- och banklubb i Gävleborg och Dalarna.

Annons

Också i Gävleborgs län berättar vägarbetarna om återkommande incidenter, bilister som kör för fort och för nära.

– För ungefär ett år sedan blev en kvinnlig vägvakt mordhotad i norra Hälsingland. En bilist tyckte inte att hon hade rätt att stoppa honom när han skulle fram, säger Bosse Hedin.

Han berättar att den bristande säkerheten är ständigt samtalsämne när han pratar med medlemmarna.

För drygt ett år sedan gjorde Seko en undersökning som visade att tre av fyra vägarbetare var oroliga för sin säkerhet. Nästan hälften uppgav att de råkat ut för minst en incident i trafiken under det senaste året. Undersökningen byggde på intervjuer med 685 Seko-medlemmar som jobbar i trafiken.

– Folk kör fel trots att vi sätter ut skyltar. Bilisterna är stressade. Vägarbetare utsätts för mycket verbala hot och att folk visar fingret när de kör förbi, säger Bosse Hedin som efterlyser mer information om varför vägarbetarna finns på vägarna.

Fackförbundet Seko kräver också 30-gräns vid alla vägarbeten, att trafiken dirigeras förbi vägbyggen och att bevakningen med kameror utökas.