Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare klimat för facket ute på krogarna

/
 • SVÅRT FÖR FACKET. ”Tyvärr finns det arbetsgivare som utnyttjar situationen när de vet att anställda inte är                        med i facket”, säger ombudsmannen Kent Johansson och fackordförande Jörgen Olsson, som dock inte vill peka ut krogen på bilden, Heartbreak, där Olsson brukar jobba som inhyrd croupier.

Hotell- och restaurangfackets medlemmar i Gävle har ofta svårt att få ut rätt lön i rätt tid och semesterersättning när de de slutat.
– Tidigare var det vissa krogar som stack ut. Men i dag är problemet mer utbrett, säger Jörgen Olsson, ordförande i Hotell- och restaurangfackets avdelning i Gävleborg, och ombudsmannen Kent Johansson.

Annons

De vill inte peka ut någon krog som skulle vara sämre än andra på att följa reglerna.

– Under 2008 hade vi väldigt många ärenden av den här typen, säger Kent Johansson som konstaterar att medlemmar ofta vänder sig till facket först när de slutat på en arbetsplats.

– Det finns en rädsla att ställa krav medan man är anställd, menar han.

Jörgen Olsson menar att fackets möjligheter att hävda sin och medlemmarnas rätt har försämrats under de senaste åren. Det beror bland annat på att organisationsgraden har sjunkit vilket i sin tur, enligt honom, hänger samman med försämrade regler i arbetslöshetsförsäkringen.

Det har blivit dyrare att vara med i a-kassan samtidigt som möjligheterna att utnyttja försäkringen vid arbetslöshet har kringskurits. Många är deltidsanställda och får då stämpla i maximalt 75 dagar.

Vid utgången av 2006 hade Hotell- och restaurangfacket 2 015 medlemmar i Gävleborgs län. Ett år senare hade antalet sjunkit till 1 678 och i dag har avdelningen cirka 1 430 medlemmar.

Jörgen Olsson och Kent Johansson vittnar också om att det blivit tuffare klimat på arbetsplatserna.

– Tyvärr finns det arbetsgivare som utnyttjar situationen när de vet att anställda inte är med i facket.

Flera krogar i Gävle saknar kollektivavtal.

Arbetarbladets genomgång visar att ungefär hälften av ett 50-tal restauranger i centrala Gävle inte har kollektivavtal.

De fackliga företrädarna skyller delvis på att de inte hunnit besöka alla företag. Det har inte blivit svårare att övertala företagen att teckna avtal, menar de.

På fackets hemsida på nätet finns listor med arbetsplatser som har kollektivavtal. Den så kallade schysta listan för Gävle omfattar i dag 48 krogar, kaféer och hotell.

– Bara för att en arbetsplats har kollektivavtal innebär inte det att allt är perfekt, säger Jörgen Olsson men avtalet garanterar ändå schysta villkor och att de som jobbar där är försäkrade.

Mer läsning

Annons