Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffare tider väntar

Majoriteten vill satsa på gymnasieskolan och socialtjänsten. Alliansen vill att grundskolan ska få arbetsro och slippa besparingar. Utbildning och jobb tillhörde självklart huvudpunkterna när kommunfullmäktige debatterade budgetramarna inför nästa år.

Debatten kom att handla om många vitt skilda ämnen när kommunfullmäktige på måndagen diskuterade kommunens budgetramar inför 2013 och de kommande åren.

Hospice, kultur, hemspråksundervisning, miljöfrågor och näringslivsklimat var bara några av de ämnen politikerna berörda i sina inlägg.

Många konstaterade också att Gävle går mot tuffare ekonomiska tider där kostnaderna väntas öka mer än skatteintäkterna. Inger Källgren Sawela (M) poängterade att det då är viktigt att spara för att ändå få ett ekonomiskt överskott på sista raden.

– Vi behöver ett positivt resultat för att klara investeringarna för framtiden för våra kärnverksamheter, sade hon.

Den rödgröna majoriteten resonerar lite annorlunda.

– Vi har i sju år i rad uppnått ett mycket högt ekonomiskt resultat. Det gör att vi har mod att satsa i Gävle och kan välja att ha ett något lägre resultat, sade Roger Persson (MP).

De stora skillnaderna i de båda blockens budgetar är förutom siffran på sista raden att majoriteten vill styra pengarna mot socialnämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och även vill att mer medel sätts av för olika centrala projekt under kommunstyrelsen.

Alliansen vill i stället spara inom kulturområdet, spara in på projektmedel och låta barn- och ungdomsnämnden slippa besparingskravet på cirka 23 miljoner kronor.

– Vi säger nej till besparingar nu, vi ska inte behöva göra oss av med lärare. Det krävs lugn och ro, sade Per-Åke Fredriksson (FP).

– Lugn och ro kan man få när man har tagit till sig kraven på ständig utveckling och förbättring, sade Carina Blank (S).

Efter en tre timmar lång debatt röstades den rödgröna majoritetens förslag till budgetramar igenom.