Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga ras för folkaktier i sommar - Sandvik en av dem

Många folkaktier har fallit mycket tungt under den kyliga börssommaren.
Sandvik har rasat med 17 procent från midsommar fram till i dag, tisdag.

Annons

Den som inte hängt med i affärspressen och som ännu inte kollat aktiedepån efter semestern riskerar en kalldusch: Stockholmsbörsen har med besked fortsatt sin resa nedåt.
Börssommaren inleddes med en brant nedgång som varade från midsommar ända fram till mitten av juli.
Veckorna 29 och 32 bjöd sedan på rejäla högtryck på Stockholmsbörsen. Ändå låg OMXS-index på tisdagsförmiddagen 8 procent under stängningsnivån den 19 juni, dagen före midsommarafton.Och inte nog med det: Flera av de svenska börsbolag som har flest aktieägare har fallit mycket mer än så, visar TT:s genomgång.
I fallet Telia Sonera, en av de absolut vanligast förekommande aktierna i svenskarnas börsportföljer, är orsaken uppenbar: Den 30 juni drog France Telecom tillbaka sitt bud på teleoperatören, och sedan dess har kursen legat ganska stilla.
När det gäller gruvbolaget Boliden som länge haft en usel kursutveckling spädde halvårsrapporten ytterligare på nedgången. Sedan midsommar har kursen backat med 25 procent.En annan aktie i råvarusektorn, ståltillverkaren SSAB, har rasat med 27 procent trots en halvårsrapport där vd Olof Faxander redovisade ett mycket kraftigt vinstlyft.
IT-konsultfirman LBI International, som fortfarande hänger kvar på värdepapperscentralen NCSD:s lista över de 25 bolag som har flest aktieägare, har haft en utveckling som påminner om IT-kraschen: Kursen har sjunkit med 25 procent.
Andra populära aktier som rasat är Volvo (–11 procent), Sandvik (–17 procent), SCA (–13 procent) och Atlas Copco (–14 procent).Sett mot den bakgrunden har folkaktien nummer ett, Ericsson med nästan 750 000 ägare, haft en relativt stark utveckling. Men det är en klen tröst när kursen ändå har backat med 6 procent.
Många av folkaktierna ligger kvar på i stort sett samma kurs som före sommaren, däribland SEB, Investor, Scania, Nordea, SKF och Electrolux. Men de verkliga solglimtarna lyser i stort sett med sin frånvaro. Industrikoncernen Trelleborg, allra sist på NCSD:s topplista, har dock stigit med 8 procent, till glädje för de drygt 42 000 aktieägarna.
Samtliga angivna kursförändringar avser perioden från och med börsens stängning den 19 juni fram till och med tisdagsförmiddagen.

Annons