Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunt manus och dåliga skämt

Ibland påminns biopubliken hur viktig castingen, rollbesättningen, i en film är. 1981 års version av Arthur var helt rätt med Dudley Moore och Liza Minnelli i rollerna. 2011 års remake misslyckas när det gäller castingen.

Russell Brand spelar den stenrike, infantile, alkoholiserade Arthur Bach som ställs inför ultimatumet av sin kallsinniga affärskvinna till mor att gifta sig med den lika kalla Susan, spelad av Jennifer Garner, eller bli arvlös. Både Brand och Garner spelar över med krystade skämt som ligger på pilsnerfilmsnivå.

Naturligtvis träffar Arthur en kvinna ur arbetarklassen, subtilt och snyggt spelad av Greta Gerwig. Kärlek uppstår, men bröllopsdatumet är redan bestämt och den bortskämde Arthur får svårt att bestämma sig. Gifta sig och vara olycklig men rik på Manhattan, eller följa sitt hjärta och bli lycklig men fattig i Queens?

Först efter halva filmen börjar man sympatisera med Arthur och hans tafatta försök att klara sig utan sin nanny, spelad av Helen Mirren, hon är filmens stora behållning. Han försöker få jobb på ett varuhus, han försöker lära sig den svåra konsten att laga te och han försöker kort sagt växa upp och dra ner på festandet. Här får filmen en något allvarligare ton, och när Mirren insjuknar blir det längre mellan de dåliga skämten. Men Mirren och Gerwin är som sagt de enda som inte spelar över i den här komedin. Utan dessa kvinnor skulle den här remaken ha blivit en riktig kalkonrulle.

Till och med en sådan stabil skådis som Nick Nolte, den blivande svärfadern, går bort sig totalt i överdrivet spel.

Och Russell Brand är ärligt talat en pina att se när han spelar full. Fel skådisar med ett tunt manus kryddat med mestadels dåliga skämt gör Arthur till en parantes som antagligen kommer att plockas bort från biograferna inom en snar framtid.