Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turbulens i Kulturrådet

På bara en vecka har Statens Kulturråd i praktiken blivit av med två styrelseledamöter. Jan Åman hann inte ens påbörja sitt uppdrag. Mats Svegfors lär få svårt att kombinera sitt ordförandeskap med vd-posten på Sveriges Radio.

I oktober tog Färgfabrikens vd Jan Åman över Johan Staël von Holsteins plats som ledamot i Statens Kulturråd, men han har inte hunnit påbörja sitt arbete där. Eftersom von Holstein avgick i höstas, efter att inte ha deltagit i särskilt många av styrelsens möten, har en stol stått tom länge.

– Självklart är det tråkigt, men vi är beslutsmässiga till antalet. Det är fullt möjligt att jobba vidare utan ersättare, så jag ser det inte som ett problem. Mer än att det av naturliga skäl skapar en viss turbulens, säger Kennet Johansson, chef för Kulturrådet.

Jan Åman avgår samtidigt som chef för konsthallen Färgfabriken i Stockholm, efter 13 år. Hans uppdrag i Kulturrådet har kritiserats eftersom Färgfabriken är en av rådets största bidragstagare.

När regeringen utsåg honom till styrelseledamot var det ett försök att även efter uppstickaren von Holstein föra in en entreprenör, men den här gången med kulturell förankring.

– Det är inte positivt att tappa två kandidater på kort tid. Det finns seriösa och kreativa entreprenörer och den kraften är intressant att ha med i vår styrelse.

Mats Svegfors sitter än så länge kvar som styrelseordförande och formellt kan han göra det även i fortsättningen även om han sannolikt slutar.

– Vi vet inte hur det blir, men det är ingen ko på isen med hans post heller. Jag skulle gärna ha kvar honom, det är en stor förlust för styrelsen, säger Kennet Johansson.

Färgfabriken har också varit drivande i planerna på en ny Stockholmsutställning 2010. Turerna kring Jan Åman riskerar att drabba även det projektet hårt.

(TT Spektra)