Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turerna runt Daggmasken inte snyggt skötta

Annons

Öppet brev till Jens Leidermark ang. turerna kring Daggmaskens förskola.
Jag är förälder till ett barn på Daggmaskens förskola och inte alls insatt i politikens spel och regler men någonstans så kan till och med jag inse att detta inte skötts på ett snyggt sätt. Rätta mig om jag har fel, men enligt det jag förstått så har Gävle kommun från början frågat personalen som driver Daggmasken om de kan tänka sig att starta sin verksamhet i Varva skolans gamla lärarbostad. De tackar ja och kommunen rustar då upp lokalerna för 4,5 miljoner kronor genom sitt eget bolag Gavlefastigheter som de i och med detta skriver ett avtal med på att det i 20 år framöver skall bedrivas förskoleverksamhet i de aktuella lokalerna. När den nya lagen om offentliga bidrag på lika villkor trädde i kraft från årsskiftet så innebar det att lokalhyran blev avsevärt mycket högre och Daggmasken inte har råd att bedriva sin verksamhet där längre. De har under detta året klarat sig pga. ett tillfälligt bidrag som skulle hålla verksamheten igång tills en lösning kommit till skott. Under förhandlingarna har Gavlefastigheter sänkt hyran till sin ansedda miniminivå och Daggmasken har själva skrivit in så många barn man kan efter personal och lokalernas kapacitet. Trots detta går det inte ihop och kommunen verkar måttligt intresserade av att bidra till någon lösning. Det står tydligt i lagen att den får tolkas av kommunen och om särskilda skäl föreligger så får undantag av lagen göras.
På ett möte som hölls den 28/9 med berörda parter, dvs. personal, föräldrar, representanter från B&U, Gavlefastigheter och politiker vägrade du ge några löften. Det enda du kunde lova var att ett beslut skulle fattas i frågan, men det skulle inte kunna ske på nämndens sammanträde den 6/10 eftersom det var brist på underlag och kallelsen redan var skriven. Vad som sedan hände på nämndemötet den 6/10 var just det att du i egenskap av ordförande gick ifrån dagordningen där ärendet var inskrivet som ett informationsärende och det istället togs ett beslut som då föll till din fördel eftersom ni fick majoritet i omröstningen. Representanter från Daggmasken fick ingen chans att ifrågasätta eller ens yttra sig eftersom man måste komma med en begäran om det en vecka innan sammanträdet. Någonting känns snett! Du var på mötet den 28/9 väldigt tydlig med att du ville ha mer fakta om andra kommuners ärenden där särskilda skäl funnits till att inte följa lagen bokstavligt för att inte göra något olagligt själv. Då undrar jag hur demokratiskt och lagligt du tycker detta är?
Vad som kommer att hända om detta blir det definitiva beslutet är att Daggmasken blir tvungna att lägga ner sin verksamhet vid årsskiftet och kommunen måste då ta över lokalerna, kostnaderna och själva driva verksamhet i lokalerna, för det har man ju kontrakt på och behovet är stort av barnomsorg i Hille. Lokalerna är inte tillräckligt stora för att driva en fleravdelningsförskola i och du har själv sagt att kommunen inte vill driva enavdelningsförskolor. Kostnader för omorganisation och personal samt hyra kommer att öka kommunens kostnader och därmed även bidragen ni måste ge till alla andra friförskolor. Så istället för att bevara en väl fungerande verksamhet genom att tolka en lag på ett humant sätt och låta kommunen bidra med ett par hundratusen kronor per år till Daggmasken vill du använda flera miljoner av skattebetalarnas pengar per år till något som känns som om det utvecklats till en principfråga för dig.
Det kommer med andra ord vid årsskiftet att finnas närmare 25 st. barn i Hille som står utan barnomsorg, varav flertalet är syskon som då vill bli syskonplacerade. Vi föräldrar har genom ett aktivt val placerat våra barn på Daggmasken som erbjuder otroligt kompetent personal som brinner för sitt arbete och lägger stor betoning på att lära våra barn om ett bra miljötänk och hållbar utveckling som ligger helt rätt i tiden. Daggmasken är också kommunens enda ekocertifierade förskola och lagar egen ekologisk mat, bara det är värt att bevara och vara rädd om. För mig som förälder är detta en viktig bit när det gäller val av förskola och en filosofi som följer samhällets utveckling.
Jag förväntar mig att du engagerar dig för att hitta den bästa tänkbara och långsiktiga lösningen och inte bara något halvårslångt bidrag för att sopa problemet under mattan tills du lämnat din post vid nyår. Våra barn tillhör ditt ansvar och alla ska med, var det inte så ni sa?
Carin Rangrost – besviken förälder

Mer läsning

Annons