Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turistföretagare avvisar vindkraft

Ska vi satsa på vindkraft eller naturturism? Den frågan vill en rad företagare i Gävleborg ha svar på.

– Våra besökare vill lägga civilisationen bakom sig. Inte springa in i den, säger Håkan Vargas Sundberg som driver Vargas Vildmarkslodge.

Det är två upphaussade företeelser som nu ställs mot varandra. Både naturturismen och vindkraften nämns ofta som viktiga framtidssatsningar i Gävleborg.

Men i takt med att planerna på stora områden med vindkraft växer blir också reaktionerna allt starkare.

I ett öppet brev till samtliga kommuner i länet kräver flera företagare svar på om det för dem är värt att fortsatta satsa pengar på naturturismen.

– De gäster som vill ha den här typen av upplevelser, de vill ha tystnad och orörd natur. Stöter de då på vindkraftverk spricker hela konceptet, säger Gävleföretagaren Håkan Vargas Sundberg.

Enligt honom finns de akuta problemen främst i Hälsingland, men även i Ockelbo kommun. Han menar dock att det är viktigt att göra politiker i hela länet medvetna om problemet.

– Kommunerna har vetorätt när det gäller vindkraften. I Ovanåkers kommun till exempel har man beslutat att vindkraften inte ska störa oss. Men i andra kommuner är det inte lika säkert.

Vargas Sundberg tror att en satsning på naturturismen är det långsiktigt smartaste för Gävleborg. Han sysslar främst med björn- och kungsörnssafari vid anläggningen i Annefors utanför Bollnäs. Turisterna kommer från Sverige, England och Holland.

– Det är de stora markägarna som vädrar morgonluft och hoppas kunna tjäna storkovan på vindkraften.

Är det inte bra att det byggs vindkraftverk även i Gävleborg?

– Jag är positiv till vindkraft. Men då ska den placeras där det redan finns bebyggelse. Som i hamnar, vid industrier och liknande. Våra besökare vill inte ens att sådant stör horisonten.