Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turistsommaren i Gysinge kan bli torr

Det kan bli en alkoholfri turistsommar i Gysinge i år.
Gysinge Wärdshus har öppnat på nytt efter konkursen men drivs just nu utan alkoholtillstånd.
Ansökan är inlämnad. Men den kan förmodligen inte behandlas inte förrän i september.

Efter konkursen i april drevs hotell- och konferensanläggningen vidare i konkursförvaltarens regi i en månad. Därefter var restaurangen stängd en kort period innan den i lördags öppnades på nytt i Gysinge Bruk AB:s egen regi.

– Det har börjat riktigt bra, säger ägaren Ulf Berghäll.

Men eftersom Gysinge Bruk inte hann lämna in ansökan om nytt alkoholtillstånd före individ- och familjeomsorgsnämndens möte i tisdags kan det bli en alkoholfri sommar för konferens- och hotellgästerna.

Ulf Berghäll var i går själv övertygad om att det ska lösa sig på ett smidigt sätt.

”Bör inte bli problem”

– Ett sådant beslut kan de säkert ta via delegation. Det bör inte bli några problem. Vill de göra det formellt får de väl annars kalla till ett extra möte. För oss är det naturligtvis oerhört viktigt att få alkoholtillstånd. Vi har haft nog med problem efter konkursen.

Enligt Hans-Olof Frestadius (S), ifo-nämndens ordförande, tillåter dock inte delegationsordningen att han med nämndens goda minne själv fattar beslut om att ge Gysinge Wärdshus alkoholtillstånd.

– Nej, det är inte möjligt, säger han.

Att med kort varsel kalla ihop till ett extra möte med ett enda ärende bedömer inte heller Frestadius som någon framkomlig väg.

– När det kommer in en ansökan ska den ut på remiss till ett antal myndigheter som ska yttra sig. Det brukar ta sin tid innan vi får in alla papper. Att ha extra möte under sommaren när många är bortresta är inte så enkelt.

Möte först i september

Så läget just nu är alltså att Gysinge Wärdshus förmodligen får vänta på besked om alkoholtillstånd till ifo-nämndens nästa ordinarie möte 7 september.

– Med tanke på hur mycket Gysinge betyder för turismen i kommunen och i länet utgår jag från att det blir en lösning, säger Ulf Berghäll.