Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals unga går ut på sommarlov - de har rätt till trygga sommarjobb!

Tusentals unga går nu i juni ut på sommarlov. Den hårda konkurrensen om sommarjobben möjliggör för arbetsgivare att ha vilka usla anställningsvillkor som helst. Vad unga behöver är fler trygga sommarjobb!

Visselpipor ljuder, mössor kastas och orten täcks av björkris för ingen ska gå miste om att VI HAR TAGIT STUDENTEN. Tillsammans med tusentals andra unga, går du ut på sommarlov. Det sista sommarlovet i ditt liv. På flaket dansar ni till årets sommarplågor och längs vägen står dina vänner och din familj.

Mitt upp i firandet blir du vemodig. Detta skulle vara en bra tid av firande och fröjd, men dina tankar präglas nu av stor ovisshet inför framtiden. Du sörjer det liv du haft och snart kommer lämna, men föreställer dig även framtiden. Du önskar dig en trygg framtid med ett stadigt arbete där du får utvecklas och har inflytande.

Den hårda konkurrensen om sommarjobben gör att många tvingas ställa upp på vilka villkor som helst. Det är som upplagt för arbetsgivarna att på fula sätt höja pressen och ställa hårda villkor, och vissa får inte lön för tiden de jobbat. Det är inte heller ovanligt med sexuella trakasserier och hot. Några månader av arbete under sommaren räcker dock inte nu när unga förgäves försöker ta sig in på arbetsmarknaden.

LO:s rapport från 2011, “Unga vuxnas arbetsvillkor och syn på arbetslivet”, visar ett bedrövligt mönster bland unga på arbetsmarknaden. Oavsett om det gäller ekonomi, anställningsvillkor eller arbetsmiljö har kvinnor och personer med utländsk bakgrund sämre villkor än män. De grupperna har också svårt att få ekonomin att gå ihop. Män uppger i lägre utsträckning än genomsnittet att de upplever brister i sin anställning, medan kvinnor och personer med utländsk bakgrund i högre utsträckning än genomsnittet upplever brister i sina anställningsvillkor.

Unga Feminister vill att du ska få chans till sommarjobb varje år mellan att du är 15-19 år. På sommarjobbet ska du alltid vara trygg, ha bra anställningsvillkor och aldrig diskrimineras eller utnyttjas. Du ska kunna lita på att du inte kommer bytas ut. Du ska kunna spara till framtiden och på sikt bygga ett tryggt liv. Du ska få jobba i kommunen där du bor, alternativt få stöd att få ett arbete i en annan kommun - och här behöver vi ett stärkt samarbete mellan kommun, företag och organisationer. När du tar studenten ska du kunna slappna av och veta att du inte möter oändlig arbetslöshet. Du ska få ha sommarjobbserfarenhet bakom dig och trygga anställningar framför dig.

Lovisa Johansson,

Arbetsmarknadspolitisk talesperson,

Unga Feminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel