Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Cyklar 650 mil på enhjuling - för att kramas

/
  • Jesper Lissmark Hult på ett hjul och Elin Höglund på två. Så här tar de sig fram genom hela Europa och på vägen passar de på att sprida kärlek och bekämpa mobbing.
  • Vem har inte varit i behov av en gratis kram från en vänlig främling någon gång?
  • Mia Österlund får en kram av Elin Höglund.
  • Mia Österlund får en kram av Jesper Lissmark Hult.
  • Madeleine Flodin tar tacksamt emot Jesper Lissmark Hults gratiskram.
  • Madeleine Flodin tar tacksamt emot JElin Höglunds gratiskram.
  • Jenny Lundberg tycks uppskatta att få en gratis kram av Elin Höglund.

Jesper Lissmark Hult vill sprida glädje omkring sig och stödja Friends arbete mot mobbing. Så han cykar 650 mil på enhjuling – och stannar till ibland för att dela ut gratis kramar.

– Jag har själv varit den som sitter utfryst och gråter i ett hörn. Inte ens min värsta fiende förtjänar det, säger han.

Annons

Förra året cyklade han genom hela Sverige från Karesuando till Smygehuk på sin enhjuling. Och eftersom Jesper Lissmark Hult tycker om att utmana sig själv kunde han inte motstå frestelsen att göra en ny resa i år, genom hela Europa från Nordkap i Norge till Tarifa i Spanien – totalt 650 mil cykling.

Med på resan har han sin nyvunna vän Elin Höglund som han träffade via internetnätverket couchsurfing.com. Tillsammans stannar de till i städer längs vägen och delar ut gratis kramar.

I går omfamnade de Gävle med hjälp av en privat kramarmé som mobiliserats via Facebook.

– Vi vill inspirera folk att förverkliga sina drömmar, och sprida glädje och kärlek för att förändra folks attityder. Många är så osäkra och rädda för varandra, säger Jesper Lissmark Hult.

– Jag tyckte att det här var så himla ballt när Jesper berättade om det i våras så jag tänkte att jag bara måste följa med. Jag gick till chefen och bad om fem månaders tjänstledigt och det fick jag, säger Elin Häglund som till skillnad från sin reskamrat har två hjul på sin stålhingst.

Utöver kärleksbudskapet hoppas duon även att resan och den uppmärksamhet den röner ska få folk att skänka pengar till organisationen Friends som arbetar mot mobbing.

– Jag kände att det var dags att göra något, säger Jesper Lissmark Hult som vet allt om vad det innebär att bli retad för att man är annorlunda.

– Jag hade talfel när jag var yngre och blev kallad för "neandertalare". Jag har själv varit den som sitter utfryst och gråter i ett hörn. Inte ens min värsta fiende förtjänar det, säger han.

Att resan är både behjärtansvärd och beundransvärd torde stå utom alla tvivel. Men frågan kvarstår hur man rent fysikt orkar ta sig igenom 650 mil på en enhjuling.

Är det inte slitigt?

– Jo, det klart. Men jag försöker att inte fokusera på att det är slitigt utan på det som är bra. Alla fantastiska möten med fantastiska människor, och all vacker natur längs vägen, säger Jesper Lissmark Hult.

Annons