Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: De tågar för Läkerol

– Gävle säger: Nu räcker det. Läkerol ska vara kvar.

Det sade fabrikens fackordförande Wellington Ikoubase när lördagens omkring 150 demonstranter samlades ett stenkast från fabriken. Men Gävleborna var inte där, de allra flesta som kom var fabrikens anställda.

De Läkerolanställdas kamp för att fabriken ska finnas kvar i Gävle fortsätter oförtrutet.

Lördagens manifestation var den andra. Samlingen skedde på den så kallade Philipssons-tomten på Södra Skeppsbron. Sedan tågade de förbi fabriken, genom Brynäs och vidare till Södra Kungsgatan och slutligen Stortorget.

”Vad vill vi ha? Läkerol-fabriken kvar!”, var huvudparollen.

”Den kapitalistiska terrorismen våldför sig på samhället. Arbetare stå upp!”, stod det på en av skyltarna.

Demonstranterna har stöd av flera LO-organisationer och ett par organisationer på den politiska vänsterkanten var också synliga. Den bevakades också av deras tidningar.

– Det är bra, det här är en politisk fråga. Vi har inte bjudit in några speciella, de som är intresserade kommer, säger Ikoubase.

Han menar att det krävs en lagstiftning för att göra det svårare att lägga ned arbetsplatser.

Men tror du på allvar att det går att rädda fabriken i Gävle

– Ja, det gör jag. Nedläggningen är bara ett förslag, inget beslut än, även enligt Cloetta. Är det på något annat sätt har de lurat oss igen.

Vid Stortorget väntade några av de etablerade politikerna, bland andra riksdagsledamöterna Raimo Pärssinen (S) och Ulla Andersson (V) och Gävles kommunalråd Per Johansson, som sjöng med i trubadurens kampsånger.

När Ikoubase öppnade torgmötet och nämnde att arbetsgivarens avstängning mot honom nu hade upphävts jublade publiken.

Hans Svedberg från LO-distriktet var en av flera talare.