Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Efterlängtad lekpark på sjukhuset

På torsdagen öppnade äntligen Gävle sjukhus upp för lek. Den nya lekplatsen på en av innergårdarna är nu klar och den är oerhört efterlängtad.

– Det är det här vi har väntat på. Nu är vi i hamn, säger Anna Sving Sjöblom, lekterapeut på Gävle sjukhus.

Redan på 70-talet diskuterades frågan på Gävle sjukhus. 2007 togs den upp igen och i höstas kom det glada beskedet att lekparken kommer att bli av.

Tre av Gävle sjukhus innergårdar har nu rustats upp till en kostnad av 4,2 miljoner kronor. Den ena är till för personalen, den andra är för patienter och besökare som vill ha lugn och ro och den tredje är ämnad för barn och lek.

Thea Lind Jussi är 6 år och är astmatiker. Hon har vistats mycket på sjukhuset och både hon och hennes föräldrar har saknat en plats att leka på utomhus under sjukhusvistelserna.

– Det har varit väldigt tråkigt att det inte har funnits något för barnen. Jag tror det här kommer gynna många, säger Theas mamma Veronica Lind.

– Nu ska jag leka, säger Thea och är ivrig att springa iväg.

Den nya lekplatsen är inte bara till för de barn som är inlagda på barnkliniken. Även de som hälsar på familjemedlemmar eller kompisar på sjukhuset ska kunna gå ut och leka av sig där.

– Är det något som händer i en familj har barnen inte haft någonstans att ta vägen. Nu kan de gå ut och vara i en annan miljö för en stund. Barn bearbetar genom leken, säger Anna Sving Sjöblom, lekterapeut.

Sjukhusets lekplats är specialanpassad för att nästan vem som helst ska kunna ta sig dit och leka, oavsett om man är sängliggandes eller sitter i rullstol.

När lekparken öppnade i går rådde det inga tvivel om att en lekpark faktiskt har saknats på sjukhuset. Snabbt blev innergården full av barn som ville prova allt från rutschbanan till den stora kompisgungan, där flera kan gunga samtidigt.

– Jag vill åka trehjuling! ropade en nöjd Kajsa Karlsson.