Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Fartfest på nya arenan

Motorerna accelererar hetsigt och det brända gummit bolmar upp som en mur. På läktaren väntar tusentals entusiaster med hörselskydd. Ett öronbedövande ljud exploderar när bilen flyger fram som en projektil.

Annons

Vi befinner oss på Tierp Arena bland 170 dragracingförare och flera tusen motorentusiaster i publikhavet.

Det är Svenska Mästerskapet i dragracing och premiär för Tierp Arena. Intresset är stort och publiksiffran överstiger arrangörernas alla förväntningar. Motorintresserade från hela landet har kommit, men också många närboende som vill få sig en glimt av arenan och dragracing.

– Jag har följt dragracing i 30 år. Arenan är helt suverän, säger Pelle Granath, Bålsta.

EM-vinnare

Ett gäng bikers från Gävle är helt såld på sporten.

– Effekterna, farten och ljudet, det är tjusningen, säger Claes Pira.

– Och lukten och röken, fyller Mikael Fernqvist i.

Området är gigantiskt stort. Utanför dragracingbanan pågår ett intensivt arbete i depåerna. Fordonen ska finjusteras inför starten.

Besökare tittar nyfiket omkring bland de häftiga bilarna och motorcyklarna. Många stannar till hos flerfaldige EM-vinnaren Micke Kågered. Han är i Tierp för att provköra banan inför EM-starten i juni. Som snabbast har han kört 480 kilometer i timmen. Han har en motor på 8 000 hästkrafter.

– Den drar åtta till tio liter i sekunden, berättar Micke Kågered som spår att Tierp Arena kommer att bli den största och snabbaste banan i Europa.

I depån intill står konkurrenten Håkan Fällström. Han talar lyriskt om sporten som han är totalt inbiten på.

– Accelerationen vid start är bättre än sex. Men själva inbromsningen är som en näradödenupplevelse.

Fikakorgar och öronskydd

Någon skymt av målgången hinner han inte se – allt är som ett smalt, svart ihopsmetat synfält. Det rör sig om sex till sju G-krafter som förarna utsätts för.

Den mäktiga läktaren som rymmer 10 000 personer är halvfylld. Det råder rena rama folkfesten i det soliga sommarvädret. Ung som gammal sitter med fikakorgen intill. Några dricker bira medan andra tar en kaffe eller festis. Gemensamt bär de alla solbrillor och öronskydd.