Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Lasse Årets Gävlebo 2011

(Uppdaterad 28/11) Att hjälpa utsatta ungdomar och att minska segregationen, det är vad Helges föreståndare, Lasse Hall, brinner för. På söndagen utsågs han till Årets Gävlebo 2011.

– Det känns som en seger, en sådan där härlig känsla som när man vunnit något inom idrotten, säger Lasse Hall efter att ha fått ta emot utmärkelsen av Arbetarbladets redaktionschef Sven Johansson.

För honom är titeln Årets Gävlebo främst en bekräftelse på att han och andras jobb med ungdomar på fritidsgården Helges är betydelsefullt.
– Så känns det kanske inte alltid annars, när de drar ner på vår verksamhet och sparar på barn- och ungdomar i stort.
När han började jobba på Helges för 27 år sedan fanns det 25 liknande verksamheter i dag är antalet nere på ett tiotal.
– Jag hoppas att den här titeln kan höja statusen för våra fritidsgårdar.
Prissumman på 5 000 kronor väljer Lasse Hall att skänka till Bris, barnens rätt i samhället.

Varför brinner du för att hjälpa utsatta barn- och ungdomar?

– Jag har haft tur och fått en uppväxt i Strömsbro med en trygg familj, men alla har inte det skyddsnätet. Det insåg jag när jag började på Helges i början på 1980-talet. Det finns många som har knarkande föräldrar eller kommer från familjer med andra problem, därför behövs det fler vuxna som förebilder.

Hans starka tro är att ingen behöver hamna snett, bara det finns aktiviteter och positiva sammanhang som fångar upp utsatta barn och ungdomar.
– Alla är bra på någonting, det gäller bara att få rätt förutsättningar för att utvecklas. När man växer upp behöver du hjälp på vägen om den inte finns hemma. Det handlar om att bryta destruktiva miljöer, säger han och fortsätter.
– Min drivkraft är att vi på Helges gör vårt uppdrag, men sedan gör vi så väldigt mycket mera också, säger Lasse Hall.