Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: På skattjakt i naturreservat med GPS

Gillar du frisk luft, mossiga skogar och gömda skatter?

Då är Geocaching i Gävleborgs naturreservat precis rätt för dig.

Arbetarbladet fick en guidad provtur med Karin Brolin, naturinformatör.

Skattjakt med GPS i skogen? Det måste vi prova tänkte vi och begav oss ut till Testeboåns naturreservat på torsdagseftermiddagen för att leta. Där mötte vi upp med vår guide Karin Brolin, naturinformatör på länsstyrelsen Gävleborg.

– Jag har knappat in målet i GPS-en, så allt ni behöver göra är att följa pilen så visar den vägen till skatten, berättade hon.

Spännande

Spänningen var olidlig när vi i olämpliga journalistkläder trampade genom snår och buskar i reservatets fantastiska landskap. Och med mer blodtörst än de små myggen kunde inget förutom dålig navigationskunskap stoppa oss från att lokalisera skatten.

Uppdraget gick ut på att hitta en liten låda som länsstyrelsen gömt någonstans i skogen. I lådorna fanns bland annat en loggbok där man kan lämna sitt signum, och några små godsaker som man kan ta med sig.

– Grejen är att om du tar något så måste du också lämna något, men det får inte vara ätbart, förklarade Karin Brolin.

Nio skatter utplacerade

Totalt har nio skatter (eller cacher, som de kallas) placerats ut i nio reservat runtom i länet. Förhoppningen är att skattjakten ska locka fler besökare till skogarna.

Koordinaterna till skatterna hämtar man på internet, och förhoppningsvis finns de tillgängliga för allmänheten redan till helgen, men senast nästa vecka. Då kan man börja sökandet. Allt man behöver göra är att först registrera sig på www.geocaching.com. Sedan kan man söka efter skatter runt om i hela landet.

Har en viss tjusning

Det kan ta en stund innan man förstår hur det fungerar, men när man väl provat på äventyret är det lätt att fastna för tjusningen i det. Och det finns det otaliga skatter att hitta, även mitt inne i staden.

– Jag hittade en precis i området där jag bor, och en i en fontän utanför jobbet, säger Karin Brolin.

Och när Arbetarbladets reporter med viss förvirring snubblat sig fram till skatten över stubbar och kantareller blev han så fantastisk glad att han stavade namnet på tidningen fel i loggboken, det blev Arberarbladet i stället.