Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Rusning efter stekta nejonögon

Fantasterna är så hängivna att det krävs regler kring torgförsäljningen.

– De får köpa ett bast, sedan får de ställa sig sist i kön igen, så inte någon köper upp allt, säger Eva Wahlström, som på fredagen langade nejonögon för glatta livet.

Annons


Det var kö på Stortorget redan när hon anlände med de hett eftertraktade fiskarna. Ett halvt bast är tolv stekta fiskar, de flesta köper det dubbla och vissa vill ha mer.
Nejonöga, eller netting, är en ålliknande fisk som tillhör släktet rundmunnar. De suger sig fast på andra fiskar och livnär sig på deras blod och döda djur. Trots det anses nejonöga vara en delikatess.
Säsongen är normalt september och oktober, men kom igång lite tidigare i år.
Det finns olika sätt att äta nejonöga. Men Dorthy Munther, som har åkt in från Valbo, för att förse sig med fredagslyx äter sina som de är. De saknar ben och ryggrad och går därför att äta hela.
– Jag nyper av huvudet och äter de rätt av. Man kan äta dem när som helst på dagen. Jag älskar dem och har alltid ätit dem, säger hon och vandrar lyckligt iväg med sina dyrgripar.
Ja, för inte är de billiga. 120 kronor för 12 stycken.
Wahlströms säljer färdigstekta, längre norrut brukar de vara rökta och enligt recept på internet kan de tillagas som strömming, både stekt med grädde och inlagd i ättikslag.
Försäljningen av nejonöga går bra. Strax efter halv tio har tre lådor gått åt, på en timme är allt slut.

Annons