Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Så dansar du en bok

Apkalas, köttätande växter och sjögräs. Varför läsa en bok – när man kan dansa den?

Allt som behövs ryms i en ryggsäck.

”Dansa, lyssna, läsa – Knacka på!”, är ett projekt som tagits fram av Musik Gävleborg och Länsbibliotek Gävleborg Uppsala under hösten.

Tanken är att små barn ska utveckla sitt språk genom rörelse.

Resultatet finns i en röd ryggsäck. En grön kudde, en blå burk, en gul vattenkanna och en röd duk. I barnens fantasi kan sakerna bli till vad som helst.

Grunden är den populära boken ”Knacka på!” av Anna Clara Tidholm. Barnen knackar på dörrarna i boken och dansar sedan utifrån vad som finns bakom dem.

– De får uppleva en bok på ett annat sätt, i stället för att läsa den från pärm till pärm, säger Sofia Nohrstedt, danskonsulent på Musik Gävleborg.

Norrskensgårdens förskola har deltagit i projektet och i går visade sju av förskolans barn hur det kan gå till med hjälp av koreografen Sophia Färlin Månsson.

Bakom den gula dörren var det till exempel apkalas. Och det var absolut roligast, tyckte fyraårige Gabriel Bentzer.

– Jag var en sköldpadda, en tjur och sedan var jag en ko. Sedan var jag inget mer, säger han.

Jenny Engvall är pedagog på förskolan och berättar att några av barnen som bara iakttog från början nu är med och kommer med egna idéer.

Ryggsäckarna kommer att finnas på länets bibliotek efter påsk.