Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Titta här - ånghammaren går igen i Karlholmsbruk

/
  • Med pengar från Riksantikvarieämbetet, tillstånd från Länsstyrelsen i Uppsala län och stöd från Arbetets Museum i Norrköping, har en av ånghamrarna återupplivats.
  • I Karlholmsbruk finns en av landets lancashiresmedjor. Där smiddes stångjärn mellan 1880 – 1931. Smedjan är idag byggnadsminne och fungerar som arbetslivsmuseum.    
  • Kultur- och guidegruppen i Karlholm har med gemensamma krafter och ideellt arbete arbetat sedan i september för att få maskinen att gå igen.
  • Ånghammaren som återupplivats.

Det låter igen från Lancashiresmedjan i Karlholmsbruk. Det är ånghammaren som återupplivats.

Annons

Med hjälp av tryckluft har ideella krafter fått igång den ståtliga hammaren igen. Det är den enda fungerande ånghammaren i Sverige.

I den mörka och kalla smedjan står den ståtliga ånghammaren, upplyst av strålkastare från en bygglampa och redo att börja jobba igen.

Arbetsledaren Lasse Jansson trycker på en fjärrkontroll och den stora ånghammaren går igång.

– Det känns bra att den går igen efter 68 år. Första gången vi startade den var fantastiskt, säger Lasse Jansson

1931 slog ånghammaren sitt sista stångjärn. Med undantag för en filminspelning 1947 har den stått stilla. Kultur- och guidegruppen i Karlholm har med gemensamma krafter och ideellt arbete arbetat sedan i september för att få maskinen att gå igen.

– Jag har tvättat skruvar och bultar i diesel med en tandborste, säger Ingegerd Martinelle från Kultur- och guidegruppen i Karlholm.

På julmarknaden på lördagen den 28 november kommer besökare kunna se ånghammaren slå igen, då visas den upp för nyfikna.