Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Träningen som får unga att röra på sig

Varje vecka tränar många barn och ungdomar TTP. Det står för Tricking, Trampoline, Parkour.

Ungdomarna tränar i gymnastikens hus i Gävle. En av tränarna är Ted Branteryd som även är anställd åt föreningen och jobbar med att utveckla och förbättra den. Han förklarar att TTP bland annat går ut på att lära sig hur man hoppar från höga torn och gör volter av olika slag.

– Det är viktigt att ungdomarna ska tycka att det är roligt, säger Ted Branteryd.

För två och ett halvt år sedan när Ted startade parkour i Gävle var det åtta killar i föreningen. I dag är det däremot 300 medlemmar som utövar TTP. Både killar och tjejer. 40 stycken killar har även börjat träna i andra discipliner inom gymnastik, såsom trupp och trampolin.

De största skillnaderna mellan vanlig gymnastik och TTP är främst att målen är annorlunda. I truppgymnastik har alla ett gemensamt mål som de strävar efter men i TTP-grupperna är det lite friare och man har personliga och individuella mål. En stor inspiration är ofta parkour som de sett personer på youtube göra.

– Vi hjälper alla med deras mål, säger Ted.

Barn och ungdomar lockas till TTP för att det är en bra, rolig och allsidig träning. Ted berättar att några föräldrar har kommit och sagt att de förut inte kunde få sina söner till ishockeyträningen men att de nu i stället tjatar om att träna TTP.

– Det är kul att det går att erbjuda något som gör att ungdomar får ett intresse för att röra på sig då vanliga sporter som fotboll och ishockey inte passar alla, menar Ted.

Albin Sporrstedt och Jakob Hofvenstam, båda 12 år, är två killar som tränar TTP och säger att det är en rolig sport för att man lär sig nya volter och samtidigt får ha kul med kompisarna. Killarna brukar också träna hemma på fritiden. Jakob berättar att han ibland också brukar gräva ner en pilatesboll i marken och volta på den.

– Det var min kompis gick på TTP som tipsade mig om att prova träna en gång och nu har jag tränat i två år. Det är jätteroligt, säger Jakob.

FOTNOT: Artikeln och tv-inslaget är gjort av elever på Borgarskolan som ett led i medieprogrammets utbildning.