Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders är Gävles grillmästare: "Vegetarianer har provat mina ribs – och inte kunnat sluta"

Anders Litzell är Gävles hopp i TV4:s "Grillmästarna". Under sommaren går han en batalj mot åtta andra grillentusiaster. Alla med en förhoppning om att koras till Sveriges grillmästare 2016. Anders farligaste vapen? Hans ribs som han sett omvända vegetarianer.

Annons

Se tv-klippet nedan där Anders Litzell ger sina bästa grilltips och fixar en mäktig grillbricka med "hemska ribs som till och med vegetarianer äter":

Grillfascinationen började för 20 år sedan berättar Olsbackabon Anders Litzell.

– Det var ett ett par ribs som jag åt, det är längesen så jag minns inte ens var men jag minns hur jag tänkte "Hur skulle jag kunna göra såna här själv" och så började det. Det var ribs som startade kedjereaktionen skulle man kunna säga.

Kedjereaktionen. Det är den som lett fram till den här grillfrekvensen: 2-3 gånger i veckan. Året om.

Gävlebon Anders Litzell tävlar i årets Grillmästarna på TV4.

Den bistra svenska vintern stoppar inte en riktigt grillfantast, Anders har byggt ett tak så att han kan grilla oavsett årstid. Fyra kolgrillar har han för att "När man lagar mat har man ju ofta flera stekpannor igång, jag kör flera grillar". Han har nyligen steppat upp ett snäpp till.

– Jag pensionerade precis min "gamla Bettan" och uppgraderade mina möjligheter här hemma.

– Det har spårat ur, skrattar han.

Tankarna går till de klassiska scenerna i just TV4:s långkörare "Solsidan" då Johan Rheborgs karaktär Fredde kliver upp mitt i natten och grillar. För visst är det en uppsättning grillar som troligtvis brädar det mesta som finns i Gävle med omnejd – men det är kanske just sådant som krävs för att koras till årets grillmästare. Han vet också vad man utvecklas mest av – misslyckanden.

– Jag brukar säga att mina bästa grillningar är mina sämsta, får då vet man vad man kan göra bättre och vad man kanske inte ska försöka sig på nästa gång.

När Arbetarbladet är på besök fixar Anders till en grillbricka modell större.

Anders Litzell går i tankarna att göra grillningen till mer än en hobby. Under sommarens stadsfest i Gävle kommer han ha en foodtruck tillsammans med en vän där de ska servera grillat.

– Det är klart att det finns en dröm att ha en riktig grillrestaurang nån gång. Gärna med en riktigt stor "smoker" (En ordentligt tilltagen kolgrill reds. anm.).

Gott blir grillningen också. Det kan Arbetarbladets utsände gå i god för som får äran att provsmaka. Betyget blir "Bättre än vad min pappa kan".

– Men säg inte det till honom bara, säger Anders och sätter fingret på den glödbädd av prestige som grillning faktiskt innebär.

Grillbricka á la Anders Litzell med hans egen

Anders Litzells egen BBQ-sås:

2 dl hackad gul lök, 1 dl hackad vitlök, 1 dl soltorkade tomat (i olja), 1 dl körsbärstomat på burk, 1 dl rårörssocker, 0,5 dl japansk soya, 0,5 dl röd balsamvinäger, 1 msk worcestershiresås, 1 tsk spiskummin, 1 tsk rökt paprikapulver, 2 tsk - 2 msk chilipulver

Ta och stek gul lök och vitlök i oljan som du häller av från burken med soltorkade tomater, stek tills löken börjar mjukna. Häll sedan i Worcestershiresås, balsamvinäger, soya, socker, körbärstomat och soltorkad tomat samt kryddorna. Låt det koka ihop under 10-15 minuter. Ställ det sedan åt sidan för att svalna lite, mixa (+ ev tillsätt vatten om den blir för tjock) och avnjut!

Mer läsning