Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två chipspåsar

50 kronor. Eller cirka två chipspåsar, för att använda den numera klassiska, borgerliga måttstocken på pengars värde, etablerad av Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd i Stockholm län, när priset på SL-korten skulle höjas 2011. Så mycket mer i plånboken per månad får landets pensionärer när regeringen nu sänker skatten på pensionen. 
50 kronor. En spottstyver, men en reform som sammanlagt kommer kosta 1,15 miljarder kronor att genomföra. 
Klart är att skillnaderna mellan de som arbetar och de som har arbetat är orimligt stora skattemässigt. En orättvisa instiftad av regeringen, som man nu alltså försöker bota med att sänka skatten för landets pensionärer. Detta trots att det handlar om ett problem som inte borde hanteras genom ytterligare skattesänkningar. Istället borde de inkomstskattesänkningar som dränerar statskassan, det vill säga de framtida pensionsutbetalningarna, vården, skolan och omsorgen på viktiga kronor rullas tillbaka. Men det vill inte ens Socialdemokraterna göra och därmed är ytterligare skattesänkningar för landets pensionärer ett fullt logiskt sätt att hantera skatteklyftan på. Sådan ser den politiska logiken nämligen ut år 2012. Vad den kommer resultera i år 2042 verkar få bekymra sig med att fundera över. 
Faktum är att Sverige sedan 2006 botar snart sagt alla samhällsproblem med skattesänkningar. Idag är Sverige ett land där bolagsskatten är lägre än i USA (notan för denna sänkning: 16 miljarder kronor) och skatteuttaget i den politiska debatten helt kopplats bort från vad våra skatter faktiskt finansierar.  
Det betyder också att glädjen över några ytterligare kronor mer i plånboken per månad blivit viktigare än de långsiktiga konsekvenserna av den konsekventa dränering av vår gemensamma kassa som regeringen gjort till sitt signum. 
Så nej. Två chipspåsar mer i månaden är inte något att glädjas över. Det är bara ytterligare ett steg mot en dekonstruktion av vår gemensamt finansierade välfärd. Sverige håller på att förändras. Ett helt samhällssystem håller på att omstruktureras. 
En chipspåse i taget.