Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två Golden Globe till Kate Winslet

Det blev ingen svensk vinnare på Golden Globe-galan.
Kate Winslet blev galans drottning med två priser.

Jan Troell fick åka hem tomhänt från Golden Globe-galan i Los Angeles natten till måndagen. Hans "Maria Larssons eviga ögonblick" fick se sig besegrad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film som vanns av israeliska "Waltz with Bashir".
Inte heller "Mamma mia!" vann några priser. Filmen var nominerad i musikal-/komediklassen och för bästa kvinnliga huvudroll, Meryl Streep.
Golden Globe-galan anses vara den näst finaste prisutdelningen i Hollywood och en föraning om hur Oscarsstatyetterna ska fördelas i februari och då är det bara att rulla ut röda matten för Kate Winslet. Brittiskan vann två priser; dels för bästa huvudroll för "Revolutionary Road" och dels för birollen i "The reader".


Heath Ledger belönades postumt och enligt alla förhandstips för sin biroll i Batmanfilmen "The dark knight". Filmens regissör Chris Nolan höll ett känslosamt tal om att sorgen efter Ledgers död vägs upp något av att hans verk på vita duken kommer att leva vidare.
Allra största vinnare blev överraskande "Slumdog millionaire", om en indisk man på jakt efter kärlek, som kammade hem fyra priser, bland annat till regissören Danny Boyle och för bästa drama. Till bästa komedi röstade Hollywood Foreign Press Association, som utser vinnarna, fram Woody Allens "Vicky Cristina Barcelona".
Mickey Rourkes enastående comeback i rampljuset fortsätter. Nu kammade han hem priset för bästa manliga huvudroll i ett drama, för sin roll i "The wrestler". Bruce Springsteen belönades för bästa låt, för sin sång med samma namn ur filmen.
Golden Globes delas även ut till tv-branschen. Där utsågs "Mad men" till bästa dramaserie, medan "30 Rock" svepte hem alla stora priser i komediklassen, för bästa serie och till huvudrollsinnehavarna Alec Baldwin och Tina Fey.