Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två män avlidna efter misstänkta överdoser

På två dagar har lika många män i Gästrikland dött. Polisen misstänker överdoser. Det senaste året har de drogrelaterade dödsfallen ökat med 75 procent.
På bara några få dagar har två män dött efter misstänkta narkotikaöverdoser.

Annons

Det var i söndags som den första mannen kom till Gävle sjukhus. han var 28 år och boendes i Ockelbo kommun, men avled av ett hjärtstopp i ambulansen på vägen dit. På måndagen var det en 24-åring från Gävle som avled på sjukhuset. Hans flickvän hade larmat ambulansen och berättat vad som hänt. I hans lägenhet fanns rester av något som liknade droger.

Polisen misstänker att det är drogöverdoser som tog deras liv.

Båda två är enligt polisens presstalesman Mikael Hedström kända som missbrukare hos polisen, men vad de kan ha tagit för droger är ännu inte säkert då analyssvaren inte har kommit in.

– Tyvärr är det så att många missbrukare experimenterar med olika preparat och kan blanda dessa, säger han.

De drogrelaterade dödsfallen i Gävleborg har ökat med 75 procent det senaste året. En drastisk ökning i jämförelse med hela riket, då siffran ligger på 30 procent. I september ska polisen ha ett stort möte om de ökade drogproblemen.

Mycket narkotika köps från andra länder över internet, vilket gör det svårt att veta varifrån de kommer - både för polisen och brukarna själva. Mikael Hedström menar droganvändare förr kunde varna varandra från att köpa droger av en viss person om det denne sålde var "dåligt".

– Nu kan man handla så mycket dåligt knark på nätet. Det är en tuff kamp, säger Mikael Hedström.

Han menar att polisen inte kan stå upp mot drogproblemen ensamma.

– Ska man lyckas komma åt missbrukandet måste polisen få mycket hjälp från alla delar av samhället.

Läs också: Forskare om drogdöden: Det är en klassfråga att ungdomarna dör.