Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två turnérävar och en bil

Musikerna Christian Kjellvander och Lars Demian hade aldrig tidigare träffats. Men nu packar de in sina gitarrer i bakluckan, sätter sig i bilen och ger sig ut på gemensam Sverigeturné, som landar i Gävle i morgon.

– Det kommer att funka skitbra. Vi är musikanter bägge två och musikanter är jävligt lätta att ha att göra med, säger Lars Demian.

Det är det första mötet mellan Christian Kjellvander och Lars Demian. Christian Kjellvander har länge spridit sin countrydoftande vemodiga pop, bland annat genom tre soloskivor och Lars Demians skarpladdade politiska visor har en jättepublik i Sverige. Nu åker de på turné tillsammans runt landet.

Efter upprepade förfrågningar från konsertarrangörer ute i landet har en gemensam turné med Lars Demian och Christian Kjellvander blivit verklighet. Det är två hårt arbetande musiker med skilda uttryck som ger sig ut på vägarna. Tystnad, två djupa suckar och sedan gapskratt är kedjereaktionen på frågan om vad de vet om varandras musik. De enas snabbt om att de tillhör en trubadurtradition och de vill både underhålla och väcka tankar hos publiken. Lars Demian är inte känd för att lägga fingrarna emellan i sina tydligt politiska texter, Christian Kjellvanders ton är en annan.

– Kanske mer humanistisk, vilket jag tycker är en stark politisk ståndpunkt. För det är det som är det kvintessentiella, det viktigaste, att vi har medkänsla och omtanke om varandra. Det är bara det det handlar om, säger Christian Kjellvander och Lars Demian fyller i:

– Jag håller med, men skillnaden är kanske att jag blir jävligt förbannad på människor som driver kampanjer och uttalar mig mot dem personligen. Som Svenskt näringsliv som lade miljarder på en kampanj som "Satsa på dig själv". Det handlar om att få folk att känna mindre medkänsla, vara mindre solidariska och mer egoistiska. Och det är ju ren ondska. Verkligen "evil shit", liksom. Och då gillar jag att peka ut dem, ha ha.

De nya musikerkamraterna verkar komma utmärkt överens, om allt ifrån politik till vem som ska se till att i-poden funkar i bilen. Både Christian Kjellvander och Lars Demian är gamla turnérävar som gjort åtskilliga svängar runt landet. Den här gången har ingen av dem någon pinfärsk skiva i bagaget vilket öppnar för favoriter från gamla album, covers och önskningar från publiken. Förutom varsitt solouppträdande ska de förstås också spela ihop. Vad det blir har inte diskuterats ännu men av allt att döma kommer de inte att ha svårt att enas om gemensamma låtar.