Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvätta atombyken offentligt!

Annons

Svensk Kärnbränslehantering AB borde nog ersättas av en statlig myndighet! Statliga myndigheter har lagstadgad offentlighetsprincip. De är mer trovärdiga än privatägda företag. Och SKB visar tydliga prov på att man är propagandister snarare än sakliga och ansvarskännande:

- I en rapport från 2009 hade SKB plockat bort mätdata som talade om en snabb korrosion av de kopparkapslar som ska slutförvara kärnavfallet i minst 100 000 år. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten. Forskare vid Kungliga Tekniska högskolan varnar för att kopparkapslarna löses upp efter halva tiden eller rent av efter bara 1000 år. (19/11-2010 SDS)
- Man tonar också ner problemet med jordbävningar och säger till exempel på sin hemsida "Den svenska berggrunden är seismiskt sett mycket stabil".

Detta trots att Docent Nils Axel Mörner, före detta föreståndare för paleogeofysik och geodynamik vid Stockholms universitet och hans teams paleoseismiska utredning, har visat att minst 59 jordskalv med magnitud 6 eller mer på richterskalan ägt rum i Sverige enbart efter den senaste istiden. En jordbävning med magnitud 7 inträffade för bara 900 år sedan.

Den senaste istiden tog slut för cirka 11500 år sedan och man tror att det är landhöjningen när isen dragit sig tillbaka som orsakat jordbävningarna.

På valsedeln för segrande "linje 2" i kärnkraftsomröstningen stod det: "Kärnkraftverk och andra framtida anläggningar för produktion av elektrisk kraft av betydelse skall ägas av stat och kommun."

Det här är helt riktigt tänkt. Modernt företagande är ofta ett samvetslöst vinstmaximerande. SKB är ingen myndighet och sätter därför inte alltid allmännyttan högst. SKB ägs av Kärnkraftsföretagen i Sverige: Vattenfall 36%, Forsmarks Kraftgrupp 30%, OKG Aktiebolag 22% och E.ON Kärnkraft Sverige AB 12%. Visserligen finns det än så länge ett stort statligt ägande i en del av dessa företag. Men allt pekar på att man bryr sig mer om moderföretagens vinster än om framtida generationer.
Tvätta atombyken offentligt!

J Torben Staehr
Deltagare i Glokala Tankesmedjan

Mer läsning

Annons