Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tvätta inte kläder på rastplatsen"

Ett tiotal bulgariska bärplockare har slagit sig ner vid Arvidsbo rastplats.
– Men det är inte meningen att du ska duscha eller tvätta kläd­er där, påpekar Maj-Britt Lundberg, vid Tierps kommun.

Annons

De senaste två åren har det kommit bärplockare till skogarna kring Tierp. Deras utsatta situation och nedskräpning har debatterats flitigt. På torsdagar har Tierps kommun och polisen avstämningsmöten för att uppdatera varandra hur det går för bärplockarna.

Det tiotal bulgariska bärplockare, som slagit sig ner vid Arvidsbo rastplats, får nu kritik bland annat från en anonym läsare.

– Bärplockarna bor i sina bilar. De tvättar bilar där och toaletterna blir ockuperade en längre tid när de tvättar sina kläder. Kläderna hängs sedan på tork på trädens grenar och det ser inte speciellt trevligt ut, säger läsaren.

Rastplatsen är till för bilister framhåller Maj-Britt Lundberg, chef för fysisk planering, vid Tierps kommun.

– Det är en rastplats som Trafikverket driver för trafikanter. Det är inte meningen att du ska duscha eller tvätta kläder där. Det skulle vara ett problem om platsen användes för det, men vi har inte varit ute och kollat där än. Det var problem för två år sedan och Trafikverket larmade om att det användes mycket varmvatten. Det ska vara tillgängligt även för andra trafikanter, säger hon.

Polisen har varit ute på rastplatsen och kollat läget, enligt Matts Norling, närpolischef i Tierp.

– Allt var i sin ordning där. Det var några bärplockare som mest verkade kolla läget i skogarna, jag har hört att det inte är så mycket bär nu. Tidigare år har de kommit lite väl tidigt så det är väl bra att de spanar in hur det ser ut först, säger han.

För de flesta vid Arvidsbo rastplats utanför Tierp är det en paus mitt i sommaridyllen. Inte för lastbilschauffören Illia Petrov, 53 år. För honom är det en vanlig arbetsdag i skogen, han ska iväg och plocka blåbär.

Det är hans tredje sommar i Sverige. Tillsammans med ett tiotal kamrater har han sedan tre dagar slagit sig ner vid rastplatsen. De sover i bil­arna där, men parkerar också på andra ställen ibland.

Så småningom kommer ytterligare ett 20-tal kamrater från Bulgarien för att plocka bär tillsammans med denna grupp. Illia Petrov är förväntansfull inför sommaren.

– Vi ska plocka blåbär nu, det finns mycket i skogen, sedan blir det lingon. Det brukar ge 10 000 kronor på en sommar, vilket är en hög lön för mig. Som lastbilschaufför tjänar jag 1 000 kronor i månaden i Sofia i Bulgarien.

Förut testade han lyckan söderut, men nu är det Sverige som gäller.

– Jag var lastbilschaufför i Rom i Italien i fyra år men det blev allt mindre jobb där. Hemma i Bulgarien är lönarna för låga och korruptionen och brottsligheten för hög. Jag måste försörja min fru och två barn, säger Illia Petrov.

Hans vän Pablo har bott i Madrid och Barcelona i nio år, men ekonomin störtdök i Spanien och det blev svårt att få jobb.

– Jag försöker tjäna lite pengar här i stället. Har du tur kan du komma upp till 1500 i månaden i lön i Bulgarien som chaufför eller hantverkare. Om du alls får ut någon lön, det händer att folk blir blåsta. Min fru och dotter städar på restauranger i Grekland, säger Pablo.

Annons