Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamt vårdnadsbidrag

Annons

Vårdnadsbidraget tycks inte bli någon succé. Allt fler kommuner säger nej eller tvekar att införa reformen. Även en radda borgerligt styrda. Det kostar för mycket och kan därför påverka all annan barnomsorg.

Bakgrunden är att kommunerna själva får bestämma om de vill införa ett vårdnadsbidrag. Nu har det visat sig att det är en minst sagt krånglig byråkrati att starta kristdemokraternas hjärtefråga.

Vårdnadsbidraget var en tung del i den valplattform som allianspartierna presenterade inför valet 2006. Efter långa överläggningar och kompromisser finns nu ett ihåligt vårdnadsbidrag som uppgår till 3 000 kronor i månaden, skattefritt och kommunalt finansierat. Det är frivilligt för kommunerna om de vill införa vårdnadsbidraget eller inte. Därför har en majoritet av landets kommuner tackat nej till vårdnadsbidraget.

Framför allt för att hela projektet känns lite unket kvinnofientligt i sitt 1950-talsupplägg. Hemmafrun är i dagens samhälle så gott som död, men tydligen inte i kristdemokraternas verklighet. Kvinnan hemma i köket och mannen som försörjare.

Trots att samtliga riksdagspartier satt etiketten feministiska på sig själva har detta inte resulterat i en radikalare jämställdhetspolitik.

Bromsklossarna är många. Kristdemokraterna är av de mest framstående.

Patriarkatet råder fortfarande. Arbetet för ett jämställt samhälle måste ständigt erövras och det är ett arbete som aldrig får stanna av.

Trots kampanjer tas långtifrån hälften av föräldradagarna ut av papporna. Mammor förväntas av samhället att alltid ta ett större ansvar för barnen. Något som också avspeglar sig på arbetsmarknaden.

Framför allt privata arbetsgivare föredrar anställda som inte förväntas föda barn och stanna hemma för att sköta barn. Därför har vi också den diskriminering vi har och en könsojämlikhet som måste bekämpas. Och så nu detta vårdnadsbidrag.

Alliansföreträdare brukar peka på Norge som ett gott exempel på hur ett vårdnadsbidrag kan fungera. Den norska verkligheten talar dock sitt tydliga språk. Bidraget har inneburit att kvinnors möjligheter till framtida jobb försämrats. I dag avvecklas vårdnadsbidraget i Norge. Det har vidgat ojämlikheten, inte minskat den.

I stället för ett vårdnadsbidrag borde högeralliansen ta ett tydligare grepp för ett jämlikare Sverige. Det vore heller inte helt fel om jämställdhetsfrågorna fick större tyngd utifrån ett bredare samhällsperspektiv. Positionerna för jämställdheten måste ständigt flyttas fram; i skolan, i politiken, i arbetslivet och i familjen.

Alliansregeringen tummar på detta. Kvinnofällorna har blivit flera sedan alliansregeringen kom till. Deltidsjobb missgynnas, sämre a- kassa och jakten på sjukskrivna drabbar framför allt kvinnor.

Jämlikheten är på undantag.

Mer läsning

Annons