Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingade barn äta sopor – nu får pappan fängelse

Drygt ett års fängelse för en grov fridskränkning av sitt barn.
Det blev domen för 41-årige pappan i Norduppland som slagit sin son med skärp och tvingat honom att äta sopor.

Pappans sambo dömdes även för fridskräning till ett års fängelse för att ha kränkt pojken genom att kalla honom idiot, nypa och slå honom, samt låsa in honom på toaletten.
Vid ett tillfälle sparkade hon honom i bröstet.Gärningarna inträffade i pojkens hem under åren 2005 till 2008.
Pappan, som hade ensam vårdnad om pojken, har slagit honom upprepande gången med såväl handen som ett skärp mot kroppen.
Han har också hotat att döda sonen.
Vid ett tillfälle när sonen inte tyckte om maten och slängde den i komposten tvingade pappan honom att äta upp maten i påsen, även äggskal, gamla kex och pappersbitar. Han slapp dock äta det som låg i botten av komposten.
Om han inte åt skulle pappan slå ihjäl honom. Han tvingades även att äta upp gammal havregrynsgröt som låg under bordet. Därefter fick pojken utegångsförbud i flera veckor.En annan gång när sambon och pojken hade bråkat tvingade pappan honom att gå till fritids fem i fyra på morgonen där han fick stå ute i vinterkylan tills fritids öppnade klockan sex.


Både pappan och sambon har förnekat gärningarna. Tingsrätten finner dock pojkens uppgifter som trovärdiga och tillförlitliga. De styrks också av vittnesuppgifter.Pappan och sambon döms för grov fridskränkning till ett år och tre månader, respektive ett års fängelse.
Pappan ska dessutom betala ett skadestånd på 60 000 kronor till pojken.